Steeds meer restaurants werken sinds corona met een aanbetaling voor het reserveren van een tafel. Lege tafels en omzet mislopen kunnen zij zich niet permitteren.
De aanbetaling ligt meestal rond de 20 tot 35 euro.
Reserveren
Uit onderzoek van online reserveringssysteem Formitable blijkt dat het aantal restaurants dat aanbetalingen vragen is gestegen van dertig naar 142 tijdens de coronacrisis. Dat meldt Trouw. Het aanbetalingssysteem bestond dus al, maar heeft door de crisis een vlucht genomen.
Door de coronarestricties kunnen restaurants minder gasten dan normaal ontvangen. Daarom kunnen ze de zogeheten ‘no-shows’ niet bij hebben. Raymond Wilders van Formitable vertelt aan Trouw: “Het is een ontzettend lastige periode. Heel veel restaurants kunnen niet of nauwelijks winst maken.”
De branchevereniging Koninklijk Horeca Nederland begrijpt de keuze van de ondernemers goed. “In de periode van coronabeperkingen was reserveren verplicht. Dat geeft met de anderhalve meter druk op de maximale bezetting. Hierbij is een no-show direct verlies.”