Een kop koffie is voor velen de perfecte start van de dag. Echt even een moment voor jezelf. Prikkel je zintuigen en maak je ochtendritueel compleet door koffie óók te gebruiken als ingrediënt in je ontbijt. Ja, echt.
Is weer eens wat anders.

Een kop koffie is voor velen de perfecte start van de dag. Echt even een moment voor jezelf. Prikkel je zintuigen en maak je ochtendritueel compleet door koffie óók te gebruiken als ingrediënt in je ontbijt. Ja, echt.
Is weer eens wat anders.
Koffie geeft namelijk een frisse touch, zeker aan een hartig ontbijtrecept als deze. We raadplegen voor dit ontbijtrecept sterrenchef Joris Bijdendijk. Hij deelt een recept voor gepocheerde eieren met serranoham, snacktomaten en koffievinaigrette. Ready? Daar gaan we.
Voor dit koffierecept heb je allereerst natuurlijk koffie nodig. We kiezen voor dit gerecht voor L’OR Lungo Profondo: een medium gebrande koffie met tonen van chocolade en zoet fruit. Heb je thuis een bonenmachine staan? Kies dan voor L’OR Crema Classique: een medium gebrande koffie. Deze heeft een ronde smaak met warme en nootachtige tonen van versgebakken brood. Ook is deze heerlijk in balans met de zoete, rokerige tonen van de ahornsiroop.
Dit heb je nodig voor vier personen:
Deze stap is een makkie. Meng de L’OR Lungo Profondo of L’OR Crema Classique koffie met de ahornsiroop en kook het in tot een rijke stroop.
Maak met een garde een kolkje in twee liter water (met 30 gram zout en 20 gram azijn). Breek een kakelvers ei en laat het langzaam zakken. Na drie tot vijf minuten is het ei gaar. Je kunt eieren pocheren op deze ‘normale’ manier, maar Joris leert ons een veel makkelijkere manier die echt niet mis kan gaan.
Wat je doet is het volgende: Doe vershoudfolie in een bakje en smeer de folie in met olie. Breek er een ei in. Knoop de folie strak dicht, zodat er geen lucht meer bij het ei zit en laat het in het water of in een stoompan vijf minuten garen.
Schenk de koffievinaigrette eerst speels op het bord. Snijd 100 gram snacktomaten doormidden en leg deze op het bord met daarop 40 gram serranoham en wat slablaadjes. Daar bovenop komt het gepocheerde ei. Ook lekker met een sneetje brood, dat je even krokant bakt in wat boter. Smakelijk eten.
Wil je zien hoe sterrenchef Joris Bijdendijk het recept maakt? Klik dan hier voor de kookvideo.






