Deze week is het thema in Heel Holland Bakt licht. De bakkers krijgen meteen een pittige uitdaging voorgeschoteld: hun eerste opdracht is het maken van een bavarois.
De spanning en emoties lopen hoog op in de tent.
Deze week is het thema in Heel Holland Bakt licht. De bakkers krijgen meteen een pittige uitdaging voorgeschoteld: hun eerste opdracht is het maken van een bavarois.
De spanning en emoties lopen hoog op in de tent.
Een nieuwe week betekent nieuwe kansen voor alle bakkers in de tent. Dit keer starten ze met het maken van een bavarois. “Een lekkere, luchtige, lichte taart”, aldus Janny van der Heijden. “Er komt een geleilaagje op, zodat je als het ware zo in de taart kan kijken”, legt Janny uit. De deelnemers hebben twee uur de tijd om een prachtige bavarois te creëren.
Met goede moed beginnen de bakkers aan deze uitdaging. Niels heeft thuis al geoefend, maar dat verliep, op z’n zachtst gezegd, niet vlekkeloos. “Het zakte als een volledige plumpudding over de hele keuken heen”, vertelt hij. Robèrt van Beckhoven weet als geen ander dat een bavarois maken een behoorlijke uitdaging kan zijn. “Het ziet er mooi uit, maar het is ook heel moeilijk. De juiste dosering, dat valt niet mee. Het kan zo helemaal misgaan.”
Koelen en gelatine zijn cruciaal voor een perfecte bavarois. Gelatine vraagt vooral om geduld—het is simpelweg wachten tot de koelkast zijn werk doet. Maar het aanbrengen van de gelatine blijkt spannend voor de bakkers. Bij Anne gaat het al snel mis: de gelei wordt door de taart opgezogen, waardoor haar mooie laag ontbreekt. Ook Antoinette heeft pech. Zodra ze haar taart omdraait, stort deze volledig in.
Er lijkt een soort van domino-effect te ontstaan in de tent. Mats, die zijn taart uit de vriezer haalt, ziet dat zijn bavarois nog niet stevig genoeg is. “Het is helemaal mislukt. Het druipt er allemaal uit”, zegt hij. Mitchell en Anne staren vol ongeloof naar de kletsnatte bakplaat van Mats.
Hierdoor stijgt de spanning voor Mitchell. “Ik kan echt janken”, zegt hij tegen Elise. Zij probeert Mitchell te kalmeren. “Het is maar taart”, stelt ze hem gerust. Ook Shelby voelt de bui hangen. Bij het uit de vorm halen, zakt haar taart in een keer in elkaar. André van Duin slaat een troostende arm om haar heen, terwijl ze met tranen in haar ogen naar haar ingezakte creatie kijkt.
Toch moet de jury het slagveld beoordelen. Ondanks alle tegenslagen, hebben de bakkers iets op tafel weten te zetten. De jury is mild en zelfs aangenaam verrast door sommige resultaten. Gelukkig hebben de bakkers nog twee opdrachten om zich te revancheren van deze bavarois en om hun creativiteit en baktechnieken te laten zien.
‘Heel Holland Bakt’ kijk je terug op NPO Start.
Paniek in de tent in 'Heel Holland Bakt': 'Heeft iemand mijn deeg gepakt?'Lees ook