Marijke Ottema (36) at 21 jaar geen dieren, maar is sinds drie jaar jager. Nu eet ze alleen het wild dat ze zelf schiet, vilt en bereidt. ‘Voor mij is dit de meest natuurlijke manier waarop je kunt eten.’
Ottema, journalist en lid bij de Partij voor de Dieren in Amsterdam, besloot op vijftienjarige leeftijd om geen vlees meer te eten. De belangrijkste reden daarvoor was dierenleed, en dan vooral het dierenleed in de bioindustrie. “Het feit dat we dieren geboren laten worden met als enige doel om ze op te eten, na een leven dat niet paste bij hun behoeftes, kan ik niet begrijpen.”
Plantaardig
Later realiseerde ze zich dat er bij de productie van bijvoorbeeld melk en kaas vaak ook dierenleed is. Daarom besloot ze acht jaar geleden om veganist te worden. Toch bleef er een stemmetje in haar hoofd dat zich afvroeg of er ook een manier was om wél vlees te eten, een manier die paste bij haar idealen. “Niet omdat ik vlees miste, ik kan heel goed veganistisch koken en geniet daar erg van, maar ik wilde uitzoeken: wie is de mens, wie ben ik als eter?”