Gekookt warm water zou geweldig zijn voor de gezondheid. Het zou onder meer de bloedsomloop en stoelgang bevorderen en de stofwisseling op gang brengen. Een wondermiddel dus, dat warme water.
Maar klopt dat eigenlijk wel?
Warm water drinken
Helaas, het blijkt een broodje aap te zijn, vertelt Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum. “Het is een fabel dat het drinken van gekookt of heet water beter voor je stofwisseling, bloedsomloop of het afvoeren van afvalstoffen zou zijn dan het drinken van koud water of water op kamertemperatuur.”
Wel is het belangrijk om voldoende water te drinken. Of het nu warm of koud is. Schutte: “Het advies voor volwassenen is om per dag 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam, en het regelen van de lichaamstemperatuur. Water voorziet je lichaam, net als andere dranken, van vocht en staat samen met thee en bepaalde soorten koffie zonder suiker in de Schijf van Vijf.”
Veel voordelen
Ze benadrukt dat het drinken van kraanwater veel voordelen heeft. “Het bevat geen calorieën, het tast je tanden niet aan, het is goedkoop, goed voor het milieu, makkelijk mee te nemen en overal te krijgen.” En om het fabeltje dus voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen: “Het is niet zo dat het gekookt of heet meer gezondheidsvoordelen zou hebben, dan wanneer je water op een andere temperatuur zou drinken.”
Ook beginnen veel mensen de dag met een glas water met citroensap. Daarover bestaan ook veel misverstanden. Hoe dat zit, lees je hier.