Irene Schouten: ‘Ik verlang naar een normaal leven’

Interview

Irene Schouten: ‘Ik verlang naar een normaal leven’

Ze reed dit jaar haar beste wk afstanden ooit, toch kondigde Irene Schouten (31) vlak erna aan te stoppen met schaatsen. “Eindelijk kan ik mijn vrienden weer zien.”

HET NIEUWE HUIS IS BIJNA KLAAR. WAAR HET STAAT? Een eindje verder dan haar oude huis, ook in Hoogkarspel natuurlijk. De vriendinnenclub, haar familie, iedereen woont hier in de buurt. Ze hecht erg aan de plek, maar nog meer aan de mensen: “als iedereen straks ineens naar de achterhoek verhuist, ga ik gezellig mee.”
Zolang er maar kermis is, toch?
“Haha, daar heb ik een paar keer iets over gezegd en inmiddels gelooft iedereen dat ik het hele jaar door …”
… in de botsautootjes zit of bij de schiettent sta.
“Precies. Het is vooral een soort carnaval, een groot dorpsfeest waar iedereen welkom is. Er zijn er meerdere per jaar, allemaal hier in de streek. Zo is er het derde weekend van augustus altijd weer kermis in Wervershoof. Dan werken we niet. Iedereen heeft vrij.”
En dan ga je helemaal los?
“Dat zou dan voor het eerst zijn. Omdat ik op mijn zestiende al bezig was met topsport, kon ik na het avondeten hooguit twee borreltjes doen. Daarna was het klaar. Die barre periodes waarbij je om drie uur begint te drinken en rond een uur of vier ’s nachts thuiskomt, heb ik nooit meegemaakt. Voor mij was het vooral leuk omdat ik zo veel weg was en tijdens zo’n weekend al mijn vrienden eindelijk weer even kon zien. Maar het kan best zijn dat het allemaal veel gewoner wordt nu ik ben gestopt.”
Tijdens de aankondiging van je afscheid zei je naar een ‘normaal’ leven te verlangen. Bevalt het al een beetje?
“Tot nu toe wel, maar toen ik zó veel lieve reacties kreeg en de beelden zag van al die hoogtepunten uit mijn carrière, dacht ik wel even: shit, had ik toch niet langer … Maar nee, ik kon afsluiten met drie keer goud op het WK. En daar ben ik heel gelukkig mee.”