Voor eens en voor altijd: zo herken je een goede rosé
Advertorial | MORE THAN A COLOR – BOB-rosé campagne
Zonnebril op en de achtertuin in met een lekker glas rosé. Dat kan een goed idee zijn wanneer de temperatuur stijgt. En wil je dan een écht kwalitatieve variant drinken, dan wil je hierop letten.
Weet je dat ook weer.
Lekker licht
Roséwijn – in de volksmond rosé genoemd – is een type wijn dat wordt geproduceerd van rode druiven. Net als rode wijn, dus. Het verschil zit ‘m echter in de manier waarop beide wijnen worden gemaakt. Bij rode wijn liggen de schillen van de druiven lang in het druivensap. Zo wordt de kleur én worden tannines (dat droge gevoel in je mond als je een slok neemt) toegevoegd.
Maar bij rosé werkt dat net even anders. De druivenschillen weken korter in het druivensap, meestal een paar uur tot maximaal een paar dagen. Zo krijgt rosé zijn kenmerkende lichtroze tot donkerroze kleur én smaakt het een stuk fruitiger en lichter dan rode wijn.
Kwaliteitslabel
Maar nu hetgeen waar je op wil letten: een goede rosé heeft een specifiek label. Namelijk: het Europese kwaliteitslabel PDO (Protected Designation of Origin). Een hele mond vol, maar wel een mond vol goede rosé.
Wanneer de rosé het Europese kwaliteitslabel heeft, vind je de woorden AOP (Appellation d’Origine Protégée) of AOC (Appelation d’Origine Contrôlée) voor Franse wijnen, of DOP (Denominazione d’Origine Protetta of DOC (Denominazione di origine controllata) voor Italiaanse wijnen. Zo weet je dat de rosé in kwestie van hoge kwaliteit is. Deze wijnen moeten namelijk aan strenge eisen voldoen. Als je een fles koopt met dit label erop, weet je dat je voor kwaliteit gaat.
Even proeven
Twee grote wijnregio’s die PDO roséwijnen produceren zijn de Provence in Frankrijk en Valtenesi in Italië. Deze regio’s bieden niet alleen een overvloed aan hoogwaardige wijnen, maar ook de mogelijkheid om de eeuwenoude wijntradities en het vakmanschap van de toegewijde wijnmakers te ervaren. Vaak kun je de wijngaarden bezoeken en – middenin het prachtige landschap – een glaasje rosé nuttigen. Klinkt goed, toch?
Alles weten over PDO-wijnen en bijvoorbeeld weten welke gerechten goed samengaan met de rosé? Het CIVP en Consorzio Valtènesi bundelen hun krachten in de Europese campagne ‘Veel meer dan een kleur’ om het bewustzijn over hun kwaliteitslabel BOB en bijbehorende wijnen te vergroten. Alles lezen? Klik dan hier.
Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.