Chips van quinoa, linzen of boerenkool. Groentechips lijken verstandige, gezondere alternatieven voor de good old aardappelchips. Maar ís dat wel zo?
Wil je weten: is groentechips gezonder dan de goeie ouwe aardappelvariant?
Radar Online dook in de wereld achter de groentechips en komt met het verlossende antwoord.
Groentechips
“Het maakt niet uit waarvan ze gemaakt zijn. Ze hebben bijna allemaal evenveel calorieën en ze komen allemaal met heel veel zout”, vertelt voedingswetenschapper Liesbeth Smit aan Radar Online.
Het maakt dus weinig uit of je groentechips koopt of aardappelchips. Volgens het onderzoek van Radar Online blijken sommige groentechips zelfs ongezonder dan de klassieke aardappelchips. “Het lijkt heel gezond, maar er zit meer zout in dan andere chips”, vertelt Smit.
Hoeveelheid groente
Voor de hoeveelheid vezels of je vitamine-inname hoef je ook niet voor groentechips te kiezen. “Als je groente frituurt, raakt het grootste deel van de vitamines verloren. De meeste vitamines kunnen niet tegen verhitting”, vertelt de voedingswetenschapper. Bij het eten van 100 gram chips krijg je evenveel groente binnen als een cherrytomaat.
Light of ovenchips
Volgens het onderzoek maakt het ook niks uit of je light-varianten eet of de gewone aardappelchips. “Het bevat alsnog evenveel calorieën. De verhoudingen worden gewoon anders. Als er minder vet in zit, dan zit er meer aardappel in”, vertelt Smit.
Groentechips bevatten dus meer zout, en zijn ook nog eens duurder. Het advies van voedingswetenschapper Smit: mocht je dan toch eens een zak chips naar binnen willen werken, kies dan voor chips met de minste hoeveelheid zout.
Hoe zit het met jouw favoriete (groente)chips?