Bestrijdingsmiddelen stopt deze wijnboer liever zo snel mogelijk achter slot en grendel. Zijn oplossing voor ongedierte? Een heel leger aan eenden.
Dat je kan genieten van jouw Zuid-Afrikaanse wijn komt dus dankzij deze snuiters.
Eenden
Het idee is gebaseerd op de oude techniek waarbij de eenden rijstvelden in Azië vrijhouden van ongedierte. “Ik noem ze onze soldaten van de wijgaarden”, vertelt directeur Corius Visser aan CNN. “Ze eten bladluizen, slakken en kleine wormen. Ze houden het volledig vrij van ongedierte.” Volgens Visser is het ook nog eens enorm duurzaam.
Het gaat wel om een speciale soort: de Indische loopeend. Door de houding en hun reukvermogen zijn ze geschikt om de klus te klaren. De eenden lopen in 14 dagen door de wijngaard waarbij ze van de grond eten en deze vervolgens bemesten.
Soldaten
Hebben de ‘soldaten’ ook wel eens vrije tijd? Zeker, ze kennen een jaarlijks verlof. Tijdens de oogst lopen ze op weiden op de boerderij en zwemmen ze in een meer. Anders kunnen ze namelijk niet van de druiven afblijven.