Rotterdam is in rep en roer over een stel loslopende kippen. Sommige ondernemers willen de beesten weg hebben, anderen zijn daar faliekant op tegen.
De reportage van RTV Rijnmond over deze kippenkwestie vliegt momenteel het internet over.
‘Koekelekoek’
Vooral automonteur Hamza Karaman steelt de show. Hij is fan van de kippen en vertelt dat hij soms verse eieren mee naar huis neemt, omdat hij weet waar ze die leggen. “Je hebt er geen last van, ze horen er gewoon bij. Als ze ‘koekelekoek’ doen is het leuk om te horen.” Als de verslaggever verder vraagt over de kwestie, reageert hij verontwaardigd: “Ik weet niet wat mensen tegen hebben op kippen? Hebben ze niets beters te doen?”
Andere ondernemers vinden de beesten maar onhandig en willen ze verschepen naar een ganzenboerderij in Drenthe. Zo is ene Hans van mening dat het sowieso wel rare kippen zijn: “Er lopen wel vreemde kippen tussen, die familie is wel heel erg dicht bij elkaar gekomen. Kale nekkies, ze lopen vreemd… Beetje inteelt-kippen.”
‘Kost maar vijf euro, een kippetje’
Weer een ander, Arie, heeft zijn zinnen erop gezet om elke laatste kip met de hand te vangen. “Ik ga ze allemaal vangen, honderd procent. Tot de laatste toe. Als er straks nieuwe kippen zitten, zijn ze vast gedumpt.” De uitsmijter zit aan het eind van de reportage. Hamza: “Geen probleem. Dan koop ik twee kippen en zijn ze over vijf maanden weer met vijftig. Kost maar vijf euro, een kippetje.”
Die uitspraak is nu favoriet op Twitter, waar het filmpje al zo’n drieduizend keer is geliket. Je bekijkt dat fragment hieronder op 2:10 minuut.
Privékippen
RTV Rijnmond zag het sterrenpotentieel van Hamza ook en maakte meteen een extra reportage. Kan ‘ie het verlies van zijn dierbare kippen nog een beetje handelen? “Ik mis ze wel, mevrouw. Het zijn leuke dieren. Desnoods maak ik later hier een hok, dan kunnen ze niets zeggen. Zijn mijn privékippen, toch?”
Dat de kippen rondscharrelen in de buurt van De Kuip is zeker geen toeval. In 2000 werd Frankrijk Europees kampioen voetbal en de beslissende wedstrijd vond plaats in dit stadion. Een aantal Franse supporters nam toen hanen mee naar de wedstrijd: dit dier is namelijk de mascotte van het Franse elftal. Hun nageslacht wandelde tot voor kort dus nog steeds rond op deze plek.