Even voor het eten, voor het weggaan of voor het slapen naar de wc. Het is de welbekende gelegenheidsplas, vertelt Susan Mulder, Physician Assistant urologie. Sommige vrouwen worden door de angst voor urineverlies zo erg beperkt, dat ze in sociaal isolement raken. “We willen het juist uit de taboesfeer, juist open erover zijn. Zo van: ‘Ik heb het ook’.”
“30 procent van de vrouwen heeft urineverlies en een gedeelte heeft ook aandrangklachten”, vertelt Mulder van Zorggroep Treant. Wat is het en wat kun je er aan doen?
Urineverlies
“Je hoort dat veel mensen even voor de zekerheid naar de wc gaan. Vrouwen proberen hun blaas zo leeg mogelijk te houden uit angst voor incontinentie”, vertelt Mulder. Ze hebben last van aandrangincontinentie, iets wat bij alle leeftijden voorkomt. “Dat is urineverlies bij aandrang om te plassen die zo heftig is dat deze niet meer te onderdrukken is. Vrouwen verliezen dan al een deel of hun gehele plas voordat ze bij het toilet zijn. Al bij de sleutel in het slot bij aankomst thuis is de plas al niet meer te houden.”