Halina Reijn

Interview

Halina Reijn

Halina Reijn (48) is dolblij met haar internationale succes als regisseur en haar appartement in New York. Maar dat leven kan ook kneitereenzaam zijn.

HET IS EEN VROEGE MAANDAGOCHTEND IN FEBRUARI ALS in het New Yorkse appartement van Halina Reijn de zon al fel naar binnen schijnt. “Het is net lente hier”, zegt de actrice die besloot regisseur te worden, terwijl ze een boterham naar binnen propt, achter haar een kunstwerk van Alex van Warmerdam, met een teckel boven een liggende vrouw. Ze draagt een zachtroze trui met ‘Babygirl’ erop (“cadeautje van mijn agent”), de titel van haar aankomende erotische thriller met in de hoofdrollen wereldsterren Nicole Kidman, Antonio Banderas en Harris Dickinson. In haar rug een kussen in de vorm van een uit de kluiten gewassen hond. Ja, ze zou dus zelf ook ‘heel graag’ een hond willen.“Ik verlang er zo erg naar, iets om voor te zorgen. Misschien is het wel omdat zo veel mensen hier eenzaam zijn, tachtig procent van de mensen die ik in New York ken, heeft een hond.”
Jij werd gefotografeerd door de Britse ‘Daily Mail’ terwijl je samen met Justin Theroux, de ex van Jennifer Aniston, zijn hond uitliet.
“In Amerika doet iedereen aan general meetings. Dan ontmoet je elkaar en is de vraag ‘vinden we elkaar tof? Kunnen we iets voor elkaar betekenen?’ Daarmee kun je hier hele dagen vullen. Nadat mijn eerste film uitkwam en de Nederlandse Oscar-inzending werd, kreeg ik uit het buitenland heel veel aanvragen voor general meetings. In het begin voelde ik me natuurlijk vereerd, inmiddels heb ik er geen zin meer in, omdat het tijdrovend en meestal zinloos is. Maar goed, met Justin had ik destijds ook zo’n meeting. Omdat hij in dezelfde buurt woont als ik, liet hij me de beste supermarkten zien. En toen zijn we dus gefotografeerd. Terwijl ik die man maar één keer heb ontmoet; die dag.”
Wat ik ervan kan zien door ons Zoom-scherm woon je heel mooi. Grote hoge ramen, veel sfeer.
“Ik heb een appartement in de West Village, in echt een van de mooiste straten van New York, waar ook Sex & The City werd opgenomen. En waar Harvey Weinstein woonde, dat ook, haha. Ik heb twee slaap­kamers, twee open haarden en een groot balkon. Maar: niks doet het. Alles valt van de muur. Er is geen vaatwasser, de verwarming is stuk, de entree ziet eruit alsof je een verlopen bordeel binnenstapt. Dus ik leef als een student, maar betaal daar walgelijk veel geld voor.”
Wat moet ik me daarbij voorstellen? Tienduizend dollar per maand?
“Minder. Maar ja, toen ik hier net kwam had ik zo veel heimwee. En dit huis maakte me echt gelukkig.”