Jaap Korteweg bracht veertien jaar geleden al onder de naam De Vegetarische Slager vleesvervangers op de markt. Hij had een vooruitziende blik, want Nederlanders eten momenteel per persoon de meeste vleesvervangers van Europa.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van non-profit organisatie ProVeg. Hoe verklaart Korteweg deze ontwikkeling?
Dat vleesvervangers in Nederland steeds populairder zijn, komt volgens hem doordat de basis van de producten van De Vegetarische Slager in Nederland zijn gelegd. Bovendien hebben we in Nederland veel intensieve veehouderijen, waardoor mensen meer nadenken over waar het vlees vandaan komt.
Maar wat misschien nog wel de belangrijkste reden van de toegenomen populariteit is: de vleesvervangers worden steeds beter. “En dat die smaak zo goed is, ook dat wordt steeds bekender bij een groot publiek. Hierdoor krijg je ook meer ruimte voor rationele argumenten zoals dat het eten van vleesvervangers goed is voor dieren, het klimaat én onze gezondheid.”
Lees ook
Heerlijk verantwoord: dit zijn de allerlekkerste vleesvervangers (volgens ons dan)