Vandaag is de Nationale Week Zonder Vlees van start gegaan. Iedereen in Nederland wordt opgeroepen zeven dagen lang geen vlees (en vis) te eten en in plaats daarvan de plantaardige keuken te ontdekken.
En daar bespaar je behoorlijk wat mee.
Vandaag is de Nationale Week Zonder Vlees van start gegaan. Iedereen in Nederland wordt opgeroepen zeven dagen lang geen vlees (en vis) te eten en in plaats daarvan de plantaardige keuken te ontdekken.
En daar bespaar je behoorlijk wat mee.
De Nationale Week Zonder Vlees is een stichting die in het leven geroepen is door Isabel Boerdam. Zij eet al sinds haar negende vegetarisch. Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van de positieve impact van minder vlees eten. Ook wil ze met de actie laten zien hoe gemakkelijk het is om een dag vegetarisch te leven.
Lees ook
Dit is waarom we het nog altijd heel moeilijk vinden om minder vlees te eten
De stichting vindt dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is. Ook wil de stichting een flexitarisch eetpatroon promoten, waarin vlees en vis worden afgewisseld met vegetarische of plantaardige producten. ‘Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite met een enorm positieve impact op dier en milieu’, schrijft de stichting op haar site.
Maar heeft zo’n week zonder vlees ook echt zin? Volgens de stichting wel. Elke vleeseter die het volhoudt om gedurende een week geen vlees te eten, bespaart ongeveer 130 liter watergebruik, blijkt uit onderzoek van Blonk Consultants. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, de veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees.
Daarnaast bespaar je volgens het onderzoek 13.3 kg CO2eq, oftewel uitstoot van broeikasgassen. Ook deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de zojuist genoemde processen.
Lees ook
Wil je minder vlees eten? 9 x alternatieven die minstens zo lekker zijn
Tot slot bespaar je volgens het onderzoek 770 gram dierenvlees. De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag, bestaande uit 14 procent rundvlees, 13 procent varkensvlees, 17 procent kippenvlees en 48 procent bewerkt vlees.