Alle bedrijven die hamburgers bakken, mogen nu de naam ‘Big Mac’ gebruiken. McDonald’s verliest in Europa het alleenrecht op die wereldwijd bekende naam.
Dat heeft het Europees Bureau voor Intellectuele Eigendom (EUIPO) bepaald. Het fastfoodbedrijf zegt in hoger beroep te gaan. Dus de succesformule ligt voor het oprapen, dames en heren.
Supermac
Het Ierse bedrijf Supermac diende een verzoek in, waarbij gevraagd werd om de naam Big Mac te mogen gebruiken. Volgens het bureau kon McDonald’s niet aantonen dat de fastfoodketen de afgelopen vijf jaar in heel Europa ‘werkelijk gebruik heeft gemaakt’ van zijn merknaam. Het EUIPO oordeelde dat McDonald’s het merkrecht op Big Mac met terugwerkende kracht vanaf april 2017 kwijt is.
Voldoende
McDonald’s stelt dat het bedrijf de naam Big Mac ten volle heeft gebruikt in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Volgens de fastfoodgigant is dat voldoende om gebruik in de hele EU aan te tonen. McDonald’s betreurt het besluit en gaat dan ook in hoger beroep.
Lees ook
Ambulanciers vervullen laatste wens stervende man met een rit langs McDonald’s
Jim Delligatti
De Big Mac werd bedacht door Jim Delligatti. De hamburger staat al sinds 1968 op de menu’s van Amerikaanse filialen en is later ook een vaste formule op de menu’s van filialen wereldwijd. De Big Mac bestaat uit twee schijven rundvlees met kaas, sla, augurk, uien en saus tussen een driedelig sesambroodje.