Marie-josee Koks (49) woog 135 kilo en was daar klaar mee. Maar na een aantal ingrepen, waaronder een gastric bypass, kreeg ze complicaties.
Na de maagverkleining is ze door een voedselinfectie zelfs chronisch ziek geworden.
Marie-josee Koks (49) woog 135 kilo en was daar klaar mee. Maar na een aantal ingrepen, waaronder een gastric bypass, kreeg ze complicaties.
Na de maagverkleining is ze door een voedselinfectie zelfs chronisch ziek geworden.
“Op mijn achttiende woog ik al honderd kilo”, zegt Marie-josee tegen LINDAnieuws. “Mijn hele leven lang was ik zwaar, maar toen ik drie jaar geleden 135 kilo woog, was het klaar. Ik had weinig last van het dik zijn. Ik vond het prima en was letterlijk dik tevreden met mijn leven, maar ik begon gezondheidsklachten te krijgen. Toen ben ik naar de huisarts gegaan. Hij stelde voor dat ik een maagverkleining zou doen. In eerste instantie kreeg ik een gastric sleeve, de minst zware operatie. Maar na een half jaar kreeg ik al problemen.” Marie-josee kreeg last van maagzuur en vond het pijnlijk om te eten. “Daarom raadde mijn chirurg me een gastric bypass aan, dat zou dé manier zijn om het te verhelpen.”
Het ging een lange tijd goed met Marie-josee. “Ik was hartstikke gelukkig en was vijftig kilo afgevallen. Uit eten met vrienden en hapjes eten: ik kon alles weer doen, zonder problemen. Tot ik anderhalf jaar geleden ziek werd in Marokko.” Ze kreeg een darminfectie, waarna alles mis ging. “Daar heb ik een voedselinfectie gekregen. Als je een infectie oploopt op reis en een maagverkleining hebt, kun je ook in mijn situatie terechtkomen. Mijn darmwand is dun geworden door de infectie, waardoor mijn darmen in elkaar schoten. Sindsdien ben ik heel ernstig ziek, mijn lichaam ‘accepteert’ de gastric bypass niet meer, waardoor mijn eten niet wordt opgenomen. Nu moet ik over een aantal maanden een hersteloperatie ondergaan.”
“Ondertussen word ik steeds zieker en gebruik ik morfine om m’n dag door te komen”, vertelt ze aangeslagen. “Ik word nooit meer helemaal beter. Voor mij heeft de infectie veel gevolgen. Ik moet mijn baan opzeggen en krijg over een aantal maanden een WIA-uitkering omdat ik niet in staat ben om te werken.” Dat vind Marie-josee vreselijk. “Het is heel erg verdrietig, ik deed mijn werk, als praktijkondersteuner GGZ bij een huisartsenpraktijk, graag. Mensen moeten weten dat er ook een kans is dat je ernstige complicaties kunt krijgen na zo’n ingreep.”
“Je hele leven verandert. Als je een gastric bypass neemt, moet je ook je mindset kunnen veranderen, want anders gaat het niet werken.” Ze heeft een kookboek geschreven, marieskookwereld, met eiwitrijke recepten speciaal voor mensen met een maagverkleining. Nu is er ook een tweede boek op komst. “Daarin wil ik ook coachen, zodat ik de lezer een totaalpakket kan aanbieden van recepten en tips. Samen met Gaby van Vlokhoven zal ik het boek namens de Bariatrie Groep Nederland uitbrengen. Het boek komt volgend jaar uit. Omdat ik niet kan werken is dit een fijne afleiding. Ik ben wel op zoek naar invulling van mijn dagen, als ik niets doe word ik anders knettergek. Ik heb gewoon enorm veel pech gehad.”
Lees ook
Na twee eetstoornissen is Thalita nu fit: ‘Op mijn dieptepunt woog ik 43 kilo’