Brak, ziek of allebei: een gembershot is dé oplossing, claimen healthy goeroes. Eén glaasje van de geperste, pittige specerij moet je gezondheid een boost geven. Maar is daar iets van waar? En is zo’n shot eigenlijk wel gezond?
Diëtiste Noor Stuik van The Nourishing State schijnt licht op ons vraagstuk.
Gembershot
Dranken die je gezond moeten maken zijn niet meer weg te denken. De sapbarren schieten als paddenstoelen uit de grond en de prijzige flesjes hebben inmiddels ook hun plek in de supermarktschappen geclaimd. De populairste van hen allemaal? Het gembershotje.
De specerij zit bomvol antioxidanten en wordt door jongeren regelmatig gebruikt als ‘quick fix’ na een avondje stappen. Diëtiste Noor Struik is hier geen fan van. “Gember is supersterk en heftig. Het heeft een gezond imago, maar kan bij overmatig gebruik juist leiden tot irritatie en maagdarmklachten. Daarnaast is het ene shotje het ander niet. Sommigen lengen het pittige sapje met appelsap aan.” Hierdoor smaakt het misschien lekker, maar veel effect heeft het niet.
Na een avond van god los te zijn gegaan, raadt de diëtiste sowieso niet aan om dit naar binnen te mikken. “Het nuttigen van alcohol kan je darmen prikkelen. Hetzelfde geldt voor een gembershot. Meer irritatie is niet wat je op zo’n moment wil. Je kunt beter wat zachter en liever zijn voor je darmen als je je de voorgaande avond hebt laten gaan.”
Wel of niet doen?
Tijdens het gesprek maakt Noor ons duidelijk dat ze niets tegen gember heeft. “Gember zou oxidatieve stress kunnen verlagen en ontstekingen moeten tegengaan. Maar weet je wat het is; dit soort stress wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren die al langer spelen. Denk aan overgewicht, alcoholgebruik, roken, een hoge bloedsuikerspiegel en algehele ongezonde levensstijl. Dit brengt schade aan gezonde weefsels aan die antioxidanten vereisen om te herstellen. Hoewel dit wél in gember zit, is het geen wondermiddel.
Als je dit écht voor je gezondheid doet, is het een beter idee om je levensstijl aan te passen. Dat is veel houdbaarder en effectiever dan twee keer per week een paar milliliter naar binnen klokken.”
Noor is sowieso geen fan van dit soort ‘goedjes’ die je gezondheid zogenaamd bevorderen, zoals ook het chiazaad-drankje. Dat is op TikTok gedoopt tot de internal shower. “Als het zó naar is om te drinken, is het dan wel slim om te doen? Ja, gember zit vol vitamines, mineralen en valt onder de categorie superfood. Het is dus goed om binnen te krijgen. Maar meng het door je eten, als een van de ingrediënten, of stop een paar schijfjes in je thee. Dat is meer dan voldoende.”
Toch zijn er mensen die zweren bij het shotje. Je zou het een placebo-effect kunnen noemen. “Als jij ervan uitgaat dat het werkt, dan doet dat het ook”, vertelt ze. “Het doet niet per se veel voor je en het zit dus grotendeels tussen je oren. Drink jij dagelijks een gembershot en ben je gezond? Top. Maar als je het gaat gebruiken met als doel serieuze klachten en/of aandoeningen op te lossen, wordt het gevaarlijk.” Gember is in het beste geval dus slechts een pleister, terwijl je naar de kern van het probleem moet.
Trigger
Met je neus dicht en een brandende keel werk je een aantal keer per week het drankje weg. Maar wist je dat gember, naast het ongemak tijdens het drinken, nog een aantal andere rode vlaggen heeft?
“Allereerst heeft gember een bloedverdunnend effect. Daarom is het goed om het niet te geconcentreerd te nemen, maar met mate te nuttigen. Gebruik het dus niet als supplement. Zeker niet als je last hebt van maagdarmklachten, zoals een maagzweer. Het kan een trigger zijn en je klachten juist verergeren.”
Alternatief
Er bestaat geen een-op-een vervanging voor het gembershot, aldus Noor. “Als je een supplement wilt gebruiken, slik dan magnesium. Daar krijgen we sowieso te weinig van binnen en dat terwijl je dat juist nodig hebt voor ontspanning, balans, goede darmwerking en tegen hoofdpijn. Alles waarvoor je normaliter naar een gembershot grijpt. Besluit je magnesium bij te slikken, doe dat dan wel in capsule- of poedervorm. Géén pil, want dat kan je lichaam niet goed opnemen.”
Daarnaast wil Noor dat je oplet met huis-, tuin- en keukendrankjes. “Als er iets aan toegevoegd moet worden om de werkzame stoffen te activeren (in geval van gember en/of kurkuma is dat vaak zwarte peper), betekent het dat je lichaam het in deze vorm niet kan opnemen. Luister daar dan naar.”
Voedingspatroon
Er bestaan geen quick fixes voor gezondheid op de lange termijn. “Je kunt beter je voedingspatroon onder de loep nemen. Dat hoeft niet allemaal in één keer, maar uiteindelijk haal je daar meer winst uit dan een shotje per dag of week.”
Conclusie: gembershots dragen alleen bij aan de gezondheid tussen je oren en doen fysiek vrij weinig voor je. Dus laat ze lekker achterwege. Bespaart je ook nog eens handenvol geld.