Door wijn te karafferen komen er rijkere smaken omhoog, waardoor de wijn nog beter smaakt. Maar er is ook een vrij radicale methode om dit proces te versnellen: hyperdecanteren.
En het schijnt dat zelfs een fles koppijnwijn er beter van gaan smaken.
Wijn
Een goed glas wijn gaat er bij ons altijd in. Maar het hoeft natuurlijk niet áltijd een stevige barolo of een lekkere malbec te zijn. Supermarktwijnen smaken vaak ook hartstikke goed, maar soms zit er een echte chateau migraine tussen.
Als die fles cabernet echt niet te pruimen is, kan je ‘m altijd karafferen. Wat zeg je? Karafferen. Daarbij schenk je de wijn in een karaf en laat je hem een half uur tot drie uur rusten. Daardoor krijgt de wijn veel zuurstof en worden tannines (wat de bittere smaak veroorzaakt) zachter.
Hyperdecanteren
Maar een half uur tot drie uur wachten voor we van ons wijntje kunnen genieten? We hebben wel iets beters te doen. Gelukkig lijkt daar een oplossing voor te zijn: wijn in de blender gieten. En de blender aanzetten. Nee, we zijn niet gek geworden: ‘hyperdecanteren’ is echt een ding.
Doordat de wijn op hoge snelheid gemixt wordt, komt er sneller zuurstof bij. Daardoor komen er rijkere en genuanceerde smaken omhoog. Het is een vrij controversiële techniek, maar biedt alle voordelen van karafferen. Alleen dan in 30 seconden.