Wie modeontwerper Janice een beetje volgt op Instagram, ziet dat hij een paar keer per jaar met zijn man Andy naar Thailand vertrekt om daar vakantie te vieren. Het lekkere eten daar, speelt een grote rol. ‘We hebben zelfs overwogen om er te gaan wonen.’
Je bent gewaarschuwd: van al het gepraat over saté, spekkoek en “niet normaal lekkere bami” krijg je acuut snacktrek.
Janice, wat vind je zo aantrekkelijk aan Thailand?
“De mensen, de temperatuur en bovenal het eten. Andy en ik hebben zelfs een tijdje overwogen om daar te gaan wonen. Maar onze business hier gaat zo lekker dat we nog even in Den Bosch blijven.”
Vertel eens wat meer over dat eten?
“Sinds ik op mijn achttiende het ouderlijk huis verliet, heb ik een voorliefde voor Aziatisch eten. In het begin kookte ik nog weleens mijn moeder na, AGV-tjes en spaghetti, maar inmiddels eet ik alleen nog maar Aziatisch.”
Ook ’s ochtends?
“Nou, ik ben niet zo’n ontbijter, dus dat sla ik meestal over. Als het echt moet, dan graag een bakje kokosyoghurt met fruit. Van boterhammen word ik totaal niet blij. Ook al vallen de mussen van het dak, tussen de middag eet ik het liefst warm. Rijst met wat opgebakken groente. ’s Avonds Indonesische kleefrijst met gestoomde groente en sateetjes of gebakken garnalen of honey chicken.”
Waarom kleefrijst?
“Sticky rice, zoals ze het in Thailand en Indonesië eten, vind ik het allerlekkerst. Ik gebruik een fijne rijststoompan om het te maken. Als ik op zondag niks te doen heb, maak ik weleens lontong. Dat is een Indonesisch gerecht, gemaakt van samengeperste rijst die in kleine blokjes wordt gesneden. En dan serundeng erover, een mix van geraspte kokos, knoflook, ui en pittige kruiden. Lekker als snack, of gewoon op het bord met wat groente en vlees.”
Is je man Andy net zo enthousiast als jij?
“Daar heb ik echt geluk mee gehad. Stel je voor dat hij een voorliefde voor aardappels zou hebben, dan waren we nooit getrouwd. Sinds kort zit hier in de binnenstad van Den Bosch Sang Lee, een Aziatisch afhaalrestaurant gespecialiseerd in de Chinese cuisine. Daar hebben ze een niet normaal lekkere bami. Lekker droog, niet te veel saus, weinig poespas. Dat kan hij wel elke dag eten. We hebben nu ook de variant met garnalen ontdekt. Laatst kwamen we voor de derde keer in een week binnen, die vrouw kwam niet meer bij.”

En wat drinken jullie bij al dat pittige, Oosterse eten? Bier?
“Wij drinken amper alcohol. Ik vind het gewoon niet lekker, Andy ook steeds minder. Water, spa rood of cola zero.”
Zijn jullie misschien snoepkonten?
“Ik wel, vooral chocolade. Dat is het enige wat ik mis als ik in Azië ben. Al ze het al verkopen, is het van slechte kwaliteit, imitatie-chocolade.”
Welke chocolade is jouw favoriet?
“Die van Tony’s Chocolonely, donker melk. Da’s volle, romige melkchocolade met de kraak en smaak van pure chocolade met 42% cacao. Goddelijk. Ik eet daar gerust een reep per dag van.”
Een reep per dag?
“Met gemak. Wat een feest.”
En daarna naar de sportschool, haha?
“Dat zouden we wel willen, maar we werken ons helemaal kapot op het ogenblik, dus voor sporten hebben we helaas geen tijd. Onze online shop loopt als een malle, sinds een jaar hebben we ook een stenen winkel in Den Bosch, we moeten twee keer per jaar nieuwe collecties ontwerpen, we reizen de hele wereld over op zoek naar mooie stoffen, bijzondere brillen, fijne sieraden. En dat zijn bepaald geen snoepreisjes.”
Stel, jullie hebben toch een avond vrij en er komen vrienden eten, wat zet je ze dan voor?
“Dan begin ik met een bao bun, zachte gestoomde broodjes. Daarna een pannenkoekje met gemarineerde pekingeend en hoisinsaus met lente-ui en komkommer, als hoofd mijn zelfgemaakte lontong met serundeng erover, snelle rendang, kip ajam smoor en saté-spiesjes. Toe eten we spekkoek met een bolletje vanille-ijs. Gelukkiger kun je ons niet maken.”