Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen op uitnodiging van de president een driedaags staatsbezoek aan Suriname. De eerste dag werd gisteren afgesloten met een staatsbanket.
Maar wat stond er eigenlijk op het menu?
Menu staatsbanket Suriname
Uiteraard een hoop Surinaamse lekkernijen. Het koninklijke diner, een driegangenmenu, zag er als volgt uit: als voorgerecht had het koningspaar de keuze uit zachte pompoensoep of een romige cassavesoep. Daarna volgde het hoofdgerecht.
De gasten konden kiezen uit shiitake in truffeljus of een romige kokoskip. En als dessert: een luchtige djamun of een minidessert geserveerd in een shotglas. ‘Tijdens het staatsbanket in Paramaribo wordt er geproost op de banden tussen Nederland en Suriname’, schreef het koningspaar op Instagram.
Voor de gelegenheid droeg koningin Máxima een nieuwe camelkleurige cape-jurk. Haar look maakte ze af met een bijzonder accessoire: een diamanten bandeau.
Bijzonder bezoek
Het is een bijzonder bezoek, want het laatste staatsbezoek aan Suriname vond 47 jaar geleden plaats, toen nog met koningin Juliana.
“Het betekent veel voor ons om uw land te bezoeken in dit jaar waarin u vijftig jaar Srefidensi viert. Voor mij persoonlijk is dit een ervaring waarnaar ik heb uitgekeken. Mijn ouders leerden dit land kennen en liefhebben toen ik nog niet was geboren. Als kind kreeg ik de verhalen mee. Toen ik elf was, brachten mijn grootouders het allereerste staatsbezoek aan de jonge Republiek Suriname”, aldus koning Willem-Alexander.
Er was nog even lichte paniek toen de koningin aankwam in Suriname, want net als Máxima de auto wil instappen, blijkt haar handtas weg te zijn. Gelukkig wordt haar tas al snel teruggevonden bij iemand naast de auto’s. Zo zie je maar weer dat ook royals weleens hun tas kwijt zijn.