De carrièreladder beklimmen on your own terms: in ‘MEIDEN aan de macht’ spreken we mensen met de leukste, spannendste en bijzonderste banen.
Dit keer: Petra Moerbeek (31), architect turned horeca-ondernemer.
Architectuur
Op dit moment is Petra dagelijks te vinden in haar Café-Warung Pas in Amsterdam-Noord, maar horeca-ondernemer worden stond tot een paar jaar geleden niet op haar to-dolijst. “Ik heb altijd een passie gehad voor architectuur. Inmiddels is dat een side hussle geworden, want in juli opende ik de deuren van mijn eigen horecaonderneming.”
In de Indonesische cultuur, waar Petra’s roots liggen, is eten erg belangrijk. “Ik ben opgegroeid in Yogyakarta, waar je 24/7 een maaltijd kunt scoren. Toen ik 18 was besloot ik naar Nederland te komen en hier viel het me op dat de eetcultuur anders was. Hoewel ik thuis altijd kookte, begon ik pas voor anderen te koken in de coronaperiode. Toen de wereld on hold ging, vroegen vrienden – die vonden dat ik goed kon koken – of ik eten wilde langs brengen. Drie dagen per week was ik aan het tekenen en één dag per week aan het koken. Zo kon ik, ondanks de restricties, toch nog met iedereen in contact blijven. Dat ik elke donderdag de keuken in dook, werd al snel bekend bij vrienden én vrienden van vrienden.”
Café-Warung Pas
Ook na de coronaperiode vindt Petra veel plezier in het koken. “Ik bracht dan wat mensen bij elkaar voor een klein evenement, waarbij alle gerechten door mij gekookt werden. En toen kwam Sexyland World”. (een clubhuis voor creatieven in Amsterdam-Noord, red.)
Daarmee wordt Café-Warung Pas een feit. Gasten kunnen er terecht voor Indonesisch comfort food. “De gerechten die ik kook zijn deels afkomstig van familierecepten. Maar ik put ook veel inspiratie uit YouTube-video’s van Indonesische huisvrouwen die in hun keukens laten zien hoe zij traditionele gerechten maken. De video’s zijn niet gelikt, deze vrouwen staan in rommelige keukens op een gaspitje te koken. Er worden geen recepten uitgeschreven, want home cooking gaat op gevoel en dat betekent veel proeven. Als ik weet wat de essentie is, geef ik er mijn eigen draai aan.”
Café-Warung Pas bestaat uit twee delen: een Indomie-tent en restaurant. “Het idee was altijd om een restaurant te openen, maar toen er ruimte over was, wilde ik die niet verspillen. Waar ik ben opgegroeid kun je overal Indomie (merk van gedroogde noedelsoep, red.) eten. Het is goedkoop en smaakt altijd lekkerder wanneer iemand anders het maakt. Zo’n plek miste ik in Nederland, dus heb ik het zelf gecreëerd. Bij ons krijg je in je soep wat groenten en een eitje en extra toppings, als je dat wil. Wij maken het af, zodat-ie het lekkerst smaakt.” In het restaurant kun je terecht voor comfort food. “Onze menukaart bestaat uit een selectie voorgerechten, vier hoofdgerechten en twee toetjes. Dit verandert elke twee weken. Het is voor mij belangrijk om de Indonesische keuken te delen. Deze wordt onderschat, maar is zó rijk.”
En de naam? Daar wil de ondernemer ook nog wat over kwijt. “Pas betekent ‘precies goed’ in Bahasa (de taal die in Yogyakarta gesproken wordt, red.); niet uit je dak of niet meer of minder. Het kan een smaak zijn, een moment, een gesprek, een gebouw of een combinatie van alles. Zolang het maar precies goed is.”
Er zit één grote reden achter het openen van de eetgelegenheid: gemis. Petra: “Ik voelde dat er een plek miste waar Indonesiërs trots op kunnen zijn. Waar je kunt hangen en lekker eten. De meeste Indonesische restaurants zijn qua interieur vrij koloniaal. Je krijgt er geromantiseerde rijsttafels voorgeschoteld en de tafels zijn gedekt met batik-tafelkleden. Maar het land is meer dan dat en gaat allang niet meer gebukt onder een koloniaal bewind. De mensen zijn simpeler en dat probeer ik terug te brengen, op een heel mooie plek.”
Combineren
Petra’s focus ligt nu volledig bij haar warung, maar dat betekent niet dat ze haar liefde voor de architectuur volledig laat varen. In de toekomst hoop ze haar twee passies meer met elkaar te verweven. “De gemene deler is creativiteit en gevoel. Bij de een is het smaak, bij de ander is het sfeer. In een restaurant moeten beiden aspecten samenkomen. Als ik het koken en tekenen met elkaar kan combineren, lijkt me dat fantastisch.”
Café-Warung Pas is een pop-up bij Sexyland World, waar Petra tot eind december de deuren open houdt. Daarna hoopt ze haar onderneming op een andere plek te kunnen openen, een vaste locatie. “Voor nu geniet ik optimaal van wat we hebben. We zitten niet op een looproute, maar de mensen weten ons goed te vinden. Ook dat is pas.”