Bij verbrande etensresten in je oven kunnen schadelijke stoffen ontstaan. Zaak dus om je oven regelmatig te reinigen.
Hoe doe je dat nou effectief? LINDA.nl zoekt het voor je uit.
Wat is het gevaar?
Een stukje verbrande pizza of wat aangekoekte kaas: wat voor gevaar levert dat nou op? Die vraagt leggen we voor aan toxicoloog Jan Tytgat. “Het gevaar zit ‘m vooral in het zichtbare roet, het zwartgeblakerde voedsel in je oven. Die zwarte stukjes bevatten kankerverwekkende stoffen, waarvan PAK-moleculen wat mij betreft het grootste gevaar vormen”, vertelt hij. “Onze lever kan het ontgiften, zolang het niet te veel is. Maar als je op dagelijkse basis te veel van deze stoffen inneemt, dan kunnen die stoffen kankerverwekkend zijn.”
Wanneer is zo’n dagelijkse inname ’te veel’? “Dat is lastig te beantwoorden”, zegt Tytgat. “Het verschilt van mens tot mens. Sommigen kunnen elke dag barbecueën en krijgen nooit problemen, terwijl anderen wel ziek worden.” Volgens de toxicoloog is het gevaar vergelijkbaar met roken. “Sommigen krijgen van tabak gemakkelijk longkanker, terwijl anderen niet zo vatbaar zijn.” Toch kunnen we volgens Tytgat wel stellen dat te hard aangebakken vlees, vis en groente in de regel voor iedereen slecht is.
Op de vraag hoe fris zijn eigen oven erbij staat, antwoordt hij lachend: “Netjes hoor.” Volgens Tytgat is het belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen en de oven regelmatig van binnen te ontvetten. “Als de oven vettig wordt, betekent het dat daar stoffen in zitten die kunnen worden omgezet in toxische stoffen, die deels in het voedsel kunnen kruipen.”
Hoe zorg je voor een frisse oven?
Om te voorkomen dat giftige stoffen in jouw oven ronddwarrelen, is het geen overbodige luxe om ‘m een flinke opfrisbeurt te geven. Hoe dat je dat nou effectief?
Grijp de kruimeldief erbij. Om te beginnen is het goed de hele oven leeg te halen. Alle achtergebleven kruimels en aangekoekte etensresten moeten eruit. En vergeet de zuiger niet langs de rubberen randjes te halen. Daar stikt het vaak van de kruimels.
Citroen als ontvetter. Zoals Tytgat aangaf is de binnenkant van een oven vaak vet. Een citroen kan je helpen deze te ontvetten. Snijd de vrucht in plakjes en leg deze in een ovenvast schaaltje. Plaats het schaaltje voor tien minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Door de warmte verdampt het citroensap en wordt het vet in je oven zacht. Met een doekje kun je het losgekomen vet gemakkelijk verwijderen.
Baking soda. Naast citroen kun je ook wat baking soda gebruiken om je oven te reinigen. Strooi wat poeder op een vochtige doek en neem hiermee de binnenkant af. Vervolgens laat je het even intrekken waarna je de poeder met een schoon doekje weghaalt. Bij hardnekkige vlekken kun je de baking soda ook een nacht laten intrekken.
Ovenrooster. Ook je ovenrooster kan wel een opfrisbeurt gebruiken. Handig is om ‘m een nacht te laten weken in een grote bak water met wat waspoeder of baking soda. De volgende dag haal je het vet er gemakkelijk met een doek vanaf. Een andere tip is om je vettige ovenrooster een nacht tussen twee natte kranten te leggen. Het vochtige papier trekt het vet uit het rooster.
Ovenraam. Om weer helder door het raampje naar binnen te kunnen kijken, is het goed om ook dit schoon te maken. Dat kan gemakkelijk met wat water en afwasmiddel. Gebruik een vaatdoekje en geen schuurspons. Zo voorkom je krassen.
Et voilà! Na deze stappen is een blinkende oven, zónder giftige stoffen, je eindresultaat.