Met plensbuien die niet lijken te stoppen en temperaturen die vragen om erwtensoep en warme chocomelk met slagroom, is er niets lekkerder dan aanschuiven in een restaurant waar Hollandse pot geserveerd wordt. Want ja, die bestaan nog.
Beter dan de hutspot van oma: in deze restaurants eet je de lekkerste Hollandse pot
“Eén portie hutspot met jus en rookworst, graag.”
De lekkerste Hollandse pot van Nederland
Grote kans dat jij de gehaktbal van oma of stamppot boerenkool van je vader het allerlekkerst vindt. Maar prik je niet dagelijks meer een vorkje mee in je ouderlijk huis, dan is een restaurant met oer-Hollandse gerechten ook een optie. Een heel erg goede optie zelfs. Bij deze restaurants door heel Nederland eet je de allerlekkerste Hollandse pot.
Moeders, Amsterdam
Het zit ‘m al in de naam. Bij Moeders in Amsterdam eet je een steeds wisselende oer-Hollandse stamppot geserveerd met rookworst, een balletje gehakt en spek.
Cafe Sjiek in Maastricht
Bij Cafe Sjiek in Maastricht eet je de allerlekkerste – zoals het op de kaart genoemd wordt – ZoerVleis met dikke frieten, appelmoes en mayonaise. Ook voor de asperges en mosselen wil je hier absoluut een reservering maken.
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Café Sjiek Maastricht (@cafesjiekmaastricht)
Eetkamer van Dam, Amersfoort
Van een garnalencocktail tot ragout in een pasteitje en van een groenteomelet tot broodje bal: hier vind je een kaart vol klassiekers. En dan met een zure bom on the side.
’t Zwaantje, Amsterdam
Geen Pinterest-waardig interieur zoals je in Amsterdam tegenwoordig vaak ziet, maar een lekkere plek in de sferen van een bruin café. Geen stamppot, wel een ouderwetse groentesoep van oma én een hoop andere klassiekers op de kaart.
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Restaurant ’t Zwaantje (@zwaantjeamsterdam)
Prakm, Haarlem
Eigenlijk wil je hier alleen al voor de namen op de menukaart een keertje geweest zijn. Restaurant Prakm (deze naam krijgt van ons al tien punten) serveert gerechten als Eieren voor je geld (gevulde eieren) en De Ballen Verstand (gehaktbal met aardappelen en bietjes).
WEEVA, Groningen
In 1871 bestond WEEVA als de Groninger Volksgaarkeuken waar iedereen terechtkon voor een voedzame, betaalbare maaltijd. Anno 2024 eet je hier Hollandse kost in een dinersetting. Ook leuk: je kunt met een groep genieten van een buffet met zuurkool, boerenkool, rookworst, gehaktballen, jus en spekjes.
Oma Toos, Den Haag
In dit schattige restaurant staan naast stamppot ook allerlei andere Hollandse heerlijkheden op het menu. Van pannenkoeken met gesmolten kaas tot een huisgemaakte gehaktbal. En dat allemaal volgens het recept van Oma Toos.
'De beste echtelijke ruzie die ik ooit afluisterde, was in de Hema en ging over rookworst'Lees ook