Ben je uitgekeken op je eigen recepten en staan je kookboeken al weken stof te happen? Geen zorgen: op de LINDA.-redactie zitten genoeg foodies met heerlijke tips voor kookboeken die wél inspireren.

Tip van de redactie: déze kookboeken moet je in je keukenkast hebben staan
Dit zijn onze all-time favoriete kookboeken. Van pasta tot vega: er is voor ieder wat lekkers.
Kookboeken waarmee we niet zonder kunnen
Lifestyle redacteur Linde: Toscanini van Maud Moody en Leonardo Pacenti
“Wie is er niet dol op pasta? Precies. Daarom was ik ook éxtra blij toen ik dit kookboek cadeau kreeg. In dit boek delen de eigenaren van het populaire Amsterdamse restaurant Toscanini de allerlekkerste recepten. Van verse pasta tot authentieke sauzen.
Je leert hoe je zelf pasta maakt, maar ook hoe je de klassiekers en andere verrassende pastagerechten op tafel tovert. Er is volop keuze voor vegetariërs, maar ook vlees- en visliefhebbers komen ruim aan hun trekken. Ideaal als je eters krijgt, want de meeste gerechten zijn verrassend eenvoudig te maken, en geloof mij: je maakt gegarandeerd indruk op je gasten.”
Beeldredacteur Marie: East van Meera Soda
“Twee jaar geleden kreeg ik dit fantastische boek op een housewarming van een vriendin die heel goed kan koken. Ik ben er zó blij mee, ik kook er wekelijks uit. Het zijn voornamelijk Indiase en Oosterse recepten met lekker veel kruiden en smaak – én ze zijn niet te moeilijk om te maken. Sommige recepten flans je zo in elkaar, en voor andere moet je echt even een tijdje de keuken in duiken. Er staan meer dan honderd vegan en vegetarische recepten in. Écht een parel.”
Content Marketeer Lina: Het Daily Dinner Kookboek van Chicks Love Food
“Eigenlijk zijn álle kookboeken van Chicks Love Food mijn favoriet, want de meeste recepten zijn simpel, snel en mega-lekker. Maar dit boek springt er bij mij uit omdat het maar liefst 100 (!) recepten bevat met slechts vijf ingrediënten. Ideaal voor als je lekker wil eten, maar geen zin hebt in een lange boodschappenlijst of uren in de keuken wilt staan.
Ooit gaf ik een Chicks love Food-boek cadeau aan mijn moeder, maar die heb ik toen voor mezelf ook al snel ingeslagen. Als ik niet weet wat ik moet koken, dan sla ik het boek open of neem ik een kijkje op de website – daar staan ook superveel lekkere recepten op. Een dikke aanrader als je het mij vraagt!”
Senior redacteur Marissa: Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall
“Dit is een van de eerste kookboeken die ik in huis had als student. Ruim tien jaar later is het nog steeds een van mijn meest trouwe (en besmeurde) metgezellen in de keuken. Van pasta tot soepen, van grillen op de barbecue tot de allerbeste basics: dit boek staat vol vegetarische recepten waar ik niet meer zonder kan.
De ovengedroogde tomaten gooi ik vaak ’s ochtends in de oven als ik thuiswerk. Een uur of zeven later heb je de allerzoetste gedroogde tomaten die je maar kunt wensen. Andere favorieten zijn de zomerse groentesoep waarvan ik leerde te koken met wat er die dag maar beschikbaar is, de risotto met tomaat en buffermozzarella en de courgettesalade met haricot verts en tahinidressing. Tippie van mij: voeg aan die laatste wat gegrilde haloumi toe. ”
Stagiair online redactie Robin: Pastabijbel van Roberta Pagnier
“Ik weet het: gevarieerd eten is belangrijk en gezond. Maar het liefst eet ik elke dag pasta. En eerlijk? Ik doe het ook gewoon. Want met een goed bord pasta kun je simpelweg niet fout gaan.
Daarom ben ik zo’n fan van de Pastabijbel. Je kunt er echt alle kanten mee op. Van tips voor het maken van verse pasta tot de allerlekkerste sauzen en recepten. Maar je leert ook de basics die je nodig hebt om pasta te maken. Zo ontdekte ik pas na zes jaar fanatiek pasta koken dat je pas zout aan het water toevoegt als het kookt. Jep, via dit boek dus. Je hebt trouwens een stuk meer ‘bijbels’ zoals de Airfryerbijbel, Toetjesbijbel en de Vegabijbel (ook een favoriet!). Ze zijn zo fantastisch omdat er voor ieder wat wils is. Thuis ben ik nu alle bijbels aan het sparen – een rib uit mijn lijf.”
Junior redacteur Maartje: Met Lynn de keuken in van Lynn van de Vorst
“Wát een heerlijk kookboek is dit. Zodra het wat lekkerder weer wordt, is dit het eerste kookboek dat ik uit de kast pak. De recepten gaan van simpel tot wat moeilijker, maar zijn heel toegankelijk voor iedere dag. Ideaal als je wat minder tijd hebt om voor jezelf te koken, maar ook wanneer je juist even een diner wil organiseren. Er staan zelfs tips hoe je dát het beste kan doen. Voor ieder wat wils dus.”
Traffic coördinator marketing Rogier: Wannée van Cornelia Wannée
“Mijn favoriete kookboek is een erfstuk van mijn oma: het Wànnee kookboek. Het kookboek van de Amsterdamsche Huishoudschool.
Mijn oma is geboren in Amsterdam in 1920 en ging daar naar een weeshuis en de huishoudschool. Na het overlijden van mijn oma heb ik het gekregen van mijn moeder. Het is mij dierbaar, er zitten nog aantekeningen of krantenknipsels met recepten tussen van mijn oma. Het boek is een klassieker in de Nederlandse keuken. Het bevat uitgebreide recepten en kooktechnieken die lange tijd als standaard golden in huishoudelijk onderwijs. Ik gebruik het vaak om een basistechniek te leren van een bepaald recept. Bijvoorbeeld hoe je lekkere erwtensoep maakt of hoe je rode kool bereidt.
Er zijn nieuwe uitgaves van Wannée, maar ik heb een exemplaar van de 9e druk uit 1930.”
LINDA. ontvangt een commissie als je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.
