Ricky Koole: ‘als ik soep eet, gaan m’n wangen al gloeien’

Interview

Ricky Koole: ‘als ik soep eet, gaan m’n wangen al gloeien’

In de serie Ten minste houdbaar tot speelt actrice Ricky Koole (51) een vrouw in de overgang. Zelf sneakt ze er goddank tussendoor.

Mijn stijl “Ik zou iemand willen zijn die altijd precies het goede jasje bij precies de goede broek draagt. Maar in de praktijk trek ik toch vaak weer die stomme spijkerbroek aan. Ik ben erg van de basics.”
Forever föhn “Ik heb een TIGI Excel 2500 föhn, ooit gekregen van de ex van mijn zus die kapper is. Een echte kappersföhn dus, die ik al 25 jaar gebruik. Dat is toch geweldig, voor een elektrisch apparaat?”
Even scannen “Het is als consument best lastig om het goed te doen. Als ik beautyproducten koop, scan ik in de winkel de Beat the Microbead-app om te zien of er geen vervuilende microplastics in zitten, wat bij negen op de tien cosmetische producten zo blijkt te zijn. En als ik jeans koop, let ik erop of er wel gerecycled denim is gebruikt.”
David Bowie “Ik ben al heel lang Bowie-fan en houd van mensen zoals hij was, die zich durven te onderscheiden in hun kledingstijl. Ik zou dat ook best willen, maar dan zie ik mezelf toch weer op de fiets zitten als de cliché Hollander, met zo’n grote regenjas. Kennelijk besteed ik mijn tijd toch liever aan muziek maken en schilderen dan aan mode.”
Merken “In mijn kast gaat het van See by Chloé, wat eigenlijk te duur voor mij is, naar Bella Rose. Daartussenin: Reiss, Loïs, Levi’s, Samsøe Samsøe, Humanoid, Hugo Boss en 4funky flavours. Soms winkel ik bij Tally-ho, waar ze tweedehands en milieubewustere merken verkopen.”
Voor altijdThe Mason Pearson-haarborstel koop je één keer en daar doe je dan je hele verdere leven mee. Ik vind het de allerfijnste borstel die er bestaat. Ik heb ook een kleine versie, voor in mijn tour-tas.”
Smokey eyes “Ik zit regelmatig bij de visagiste in de stoel, maar voor optredens in het theater doe ik mijn eigen make-up. Ik ben goed in mijn ogen flink ­donker opmaken, ik kan best veel make-up ­hebben zonder dat het ordinair wordt. Soms probeer ik een andere, goedkopere mascara, maar ik keer altijd weer terugbij mijn favoriet: de zwarte Lancôme Hypnôse Drama.”