Eetleven

‘Als ik vrij ben, trakteer ik mezelf op een glas whisky, wat knabbels en een sigaret’

Tachtig is ze, maar nog hartstikke vief. Hoe ze dat voor elkaar krijgt? Actrice en zangeres Gerrie van der Klei: “Eens per week naar een rek- en strekclubje en verder gewoon genieten.”

Tachtig jaar, hartstikke energiek: je volgt vast een heel strak eet- en leefregime? “Ben je betoeterd. ’s Morgens twee espresso met suiker, twee geroosterde boterhammen met lemoncurd en verse aardbeien of wat marmelade.”
Een heel gezonde lunch dan? “Eerlijk is eerlijk, ik lunch amper. Tenzij ik word uitgenodigd door vrienden, dan hap ik gezellig mee. Maar meestal ga ik er niet voor zitten. ­Gedurende de dag eet ik wel fruit. Altijd een banaan, een paar mandarijnen, een flinke tros druiven, heel soms een cracker of een krentenbol. En dan is het alweer borreltijd.”
Proost. “Als ik vrij ben, trakteer ik mezelf op een glas Famous Grouse-whisky met ijs en water, wat knabbels en een sigaret.”
Wat knabbelen we? “Naturelchips met minder zout, kaasstengels en nootjes.”

En als je moet werken? “Dan haal ik een maaltijd uit de vriezer die ik in het theater in de magnetron kan opwarmen. Bijvoorbeeld korte pasta met vlees en groente. Of rijst met kip en gestoomde broccoli, of grote garnalen met gewokte groenten. En in de pauze altijd een banaan.”
Hoe blijf je dan zo fit? “Dat zit nu eenmaal in mijn genen. Eens per week ga ik naar een rek- en strekclubje bij een 82-jarige ex-balletdanseres, een vriendin van me. En ­verder geniet ik gewoon van het leven. Zal ik je een geheim vertellen? Ik houd van dingen waar je erg dik van zou kúnnen worden, alleen gebeurt dat bij mij gelukkig nooit. Boterkoek, punten zware chocoladetaart, scones met clotted cream.”
Wat is je favoriete vakantieland als het aankomt op eten? “Ik heb al meer dan 26 jaar een huis op Madeira met een patio en een enorme tafel. Daar ga ik zeker twee keer per jaar naartoe en ik ontvang er geregeld vrienden om met elkaar te eten en te drinken. Een vriendin van mij geeft daar leiding aan een theatergroep en ze komt met haar acteurs en dansers geregeld aanwaaien. We eten vis, salades, brood en fruit. Erbij drinken we vinho verde, geproduceerd op het eiland.”