We zitten deze maand helemaal ‘in de voeding’ op de LINDA.-burelen. Want wat mag er eigenlijk nog wél? En hoe gezond eten we eigenlijk écht? Daarom gaan we in gesprek met verschillende experts.
Vandaag spreken we met gezond eten-goeroe Rens Kroes (31) over haar kijk op zaken.
De nieuwe LINDA. staat in het teken van ‘Eten is het nieuwe roken’, omdat soms niks meer lijkt te mogen. Wat vind jij zelf nou een overdreven ontwikkeling op foodgebied?
“Ik vind niet snel iets overdreven.Geen rood vlees meer eten, of in ieder geval drastisch daarmee minderen, vind ik bijvoorbeeld een goed idee in verband met het milieu en dierenleed. Veel ontwikkelingen komen voort uit onderzoeken en ervaringen en ik ben daar juist heel nieuwsgierig naar. Ik neem er graag uit mee wat voor mij en mijn lijf werkt. Al hou ik niet van diëten waarbij je punten moet tellen. Dat past totaal niet binnen mijn visie. Ik heb het liefst dat eten leuk en lekker blijft. Minder moeten, meer mogen.”
Welke hardnekkige food-fabel vind jij het meest irritant?
“Dat vet ongezond is. Ik hoor het heel vaak: ‘Nee, dat mag ik niet. Daar zit te veel vet in.’ Transvetten zou ik zoveel mogelijk vermijden maar verzadigde vetten, enkelvoudige vetten, en meervoudige onverzadigde vetten zijn juist goed voor je. Je moet er echt niet bang voor zijn. Je hebt ze nodig. En je wordt er echt niet dik van.”
Wat is jouw grootste ‘guilty pleasure’? Chips? Wijn? Chocola?
“Ik heb geen guilty pleasure wat betreft eten. Ik mag alles van mezelf. Ik eet of drink sommige dingen niet omdat ik weet dat mijn lichaam daar niet blij van wordt, zoals heel suikerrijke dranken, of koeken en taarten met veel conserveringsmiddelen of ongezonde kleur- en smaakstoffen. Maar over het algemeen eet ik waar ik zin in heb, wanneer ik er zin in heb. Wijntjes? Check. Taarten? Yep. Burgers? Yes.”
In de loop der jaren heb je wel eens kritiek gekregen op je adviezen. Met name om het kleidieet in 2016. Ben je sindsdien voorzichtiger?
“Ik sta in de spotlight en daar hoort bij dat men met een kritisch oog naar je kijkt. Dus ik probeer zo nauwkeurig mogelijk te zijn op het gebied van mijn tips en het delen van ervaringen. Maar sinds ‘kleidieet-gate’ ben ik wel iets voorzichtiger geworden. Ik ben minder spontaan in het delen van mijn ervaringen. Maar ik blijf wel inspireren hoor. Dat is namelijk wat ik uiteindelijk het allerleukste vind. Daarbij is het voor mij heel belangrijk dat ik dichtbij mijn eigen visie en ervaringen blijf. Net zoals ik overigens met betrekking tot klei deed en doe. Jammer wel dat niet alle journalisten gedegen onderzoek doen naar hetgeen ze over schrijven. Het ‘kleidieet’ waarvoor ik destijds onder vuur lag, was namelijk niet eens een dieet.”
Lees ook
Diëtiste: ‘Kleidieet van powerfoodie Rens Kroes riskant’
Het is geen dieet?
“Nee, ik neem het ongeveer één keer per jaar in. Ja, dat doe ik nog steeds. In New York haal ik nog steeds wel eens klei bij de apotheek. Voor mij werkt het en voelt het goed.”
Hoe ga je om met kritiek? Wat doet het met jou als heel Nederland ineens een mening over een van je adviezen heeft?
“Ik krijg op het moment eigenlijk vooral heel veel leuke complimenten, vragen en positieve reacties. Ik ben heel blij dat ik mensen mag motiveren en inspireren op het gebied van een gezonde levensstijl. Veel mensen blijken er baat bij te hebben. Dat voelt goed. Ik kan nog wel eens streng voor mezelf zijn overigens. Dat is natuurlijk ook een vorm van kritiek. Maar ik heb inmiddels heel goed een manier gevonden om dat negatieve stemmetje in mijn hoofd met vriendelijke ‘hand’ tot stilte te manen.”
Wij interviewden de Britse chef Anthony Warner, die claimt dat kokosolie niet beter is dan bakken in boter. Zweer jij bij kokosolie?
“Ik ben gek op kokosolie. Maar ik bak ook in ghee (geklaarde boter) en olijfolie.”
Lees ook
Waarom van deze zeven voedingshypes helemaal niets waar is
Je gebruikt geen suiker in je gerechten, ook niet in je nieuwe boek. Eet je het helemaal nooit?
“Dat ligt eraan om wat voor suiker het gaat. Geraffineerde suiker laat ik het liefst staan, al eet ik het af en toe wel. Maar het liefst eet ik andere suikers, zoals fruitsuikers bijvoorbeeld.”
Veel mensen vinden het te allen tijde vermijden van suiker overdreven. ‘Het is geen vergif’, zeggen ze dan.
“Misschien is vergif een te heftig woord? Een hele suikerbiet is gezond als je deze in zijn geheel eet. Maar als je dat gaat raffineren, en er dus de goede stoffen uit worden gehaald, dan heeft-ie ook negatieve kwaliteiten.”
Lees ook
Rens Kroes: ‘Afvallen moet geen obsessie worden’
Heb je nog een ultieme tip voor iemand die iets gezonder wil eten, maar niet goed weet hoe (te beginnen)?
“Mijn nieuwste boek Rens – Mijn Lifestyle Guide kopen. Haha, maar echt! Daarin staan heel veel tips, ik vertel je alles over mijn basis. Verder is bewustwording de tweede stap. Waaróm wil je gezond en gelukkig leven? Wat is je motivatie? Het vergt aandacht, verdieping en toewijding, dus als je je levensstijl wilt aanpassen is het belangrijk dat je er écht klaar voor bent. En daarna: observeer je huidige levensstijl, stel prioriteiten, en de laatste stap: haal in één keer alle ongezonde producten uit je keukenkast, koelkast en vriezer. Trakteer jezelf op mooie potten en tools, richt je keuken stap voor stap in met essentiële ingrediënten en een voorraad gezonde snacks. Dat maakt het zoveel leuker. Daardoor voelt die gezonde levensstijl als iets wat je jezelf gúnt.”
Zin in meer van dit soort verhalen? Abonneer je nu op onze Gezond & Gezellig-nieuwsbrief: een wekelijkse brief versgevuld met artikelen rondom gezond eten, afvallen en bewegen.


















