Steeds minder voedsel verdwijnt onnodig in de afvalbak. In 2019 gooiden we gemiddeld 34,4 kilo voedsel per persoon weg. Dat is zeven kilo minder dan drie jaar geleden.
Vooral brood, zuivel, groente, fruit en aardappelen gaan de prullenbak in.
Voedsel verspillen
Dat blijkt uit een onderzoek van het Ministerie van Landbouw. Het Ministerie laat dit sinds 2010 elke drie jaar uitvoeren. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat we al 29 procent minder eten weggooien dan negen jaar geleden. Minister Carola Schouten is daar blij mee. “Maar er is nog een flinke weg te gaan”, zegt ze tegen RTL Nieuws.
Houdbaarheidsdatum
Uit het onderzoek blijkt niet waarom we minder voedsel verspillen. Het Voedingscentrum heeft daar wel een verklaring voor. Zo is er veel meer aandacht voor voedselverspilling en kijken mensen beter naar de houdbaarheidsdatum. Maar ook de afname van het aantal jongeren speelt een rol.
“Jongeren zijn de grootste verspillers. Dat geldt ook voor mensen met kinderen en dat aantal neemt ook af. Er zijn daarentegen meer ouderen, die juist bewuster met voedsel omgaan”, zegt het Voedingscentrum tegen RTL Nieuws.