Van de mensen die na drie maanden nog coronaklachten hebben, is ongeveer twee derde vrouw. Dat blijkt uit meerdere (internationale) onderzoeken. Vrouwen hebben 50 procent meer kans dan mannen om long covid – of het post-COVID-syndroom, zoals het officieel heet – te ontwikkelen. Maar hoe komt dat?
LINDA.nl ging te rade bij Alfons Olde Loohuis, medisch adviseur van long covid-nazorgorganisatie C-support.
Hoe ontstaat long covid?
Alfons Olde Loohuis: “We onderscheiden meerdere oorzaken van long covid. Het kan komen doordat er meer virusdeeltjes achter blijven in bijvoorbeeld de darmen, waardoor je steeds een nieuwe aanval krijgt. Een andere reden kan hyperimmuniteit zijn. Dan vecht je lichaam té hard tegen het virus, waardoor je bijvoorbeeld ernstige vermoeidheidsklachten kunt krijgen. De derde oorzaak is ‘dysbiose’. Dan is het zogenoemde microbioom aan gezonde bacteriën in je lijf niet goed in balans, en ben je gevoeliger voor virussen.”
Wie zijn er precies gevoelig voor?
“Mensen kunnen zich aanmelden bij C-support als ze na drie maanden nog coronaklachten ervaren. Van de 16.000 patiënten in het bestand (die zichzelf hebben aangemeld, red.) is 76 procent vrouw. Het gaat vooral om een grote groep relatief jonge vrouwen, tussen de 15 en 65 jaar. Dat is opvallend, omdat bij ziekenhuisopnames de mannen juist oververtegenwoordigd zijn. Long covid lijkt dus mensen te treffen die in eerste instantie nog te fit waren voor een opname.”
“Veel vrouwen die ernstige post-COVID hebben, komen uit de zorg. Dat zijn mensen die in de eerste periode van de pandemie, zonder goede bescherming, zijn blootgesteld aan het virus. In de zorg werken relatief veel vrouwen, dus dat kan een deel van het grote aandeel vrouwen onder de patiënten verklaren.”

Waarom treft long covid vrouwen meer dan mannen?
“Van vrouwen weten we dat hun immuunsysteem sowieso wat ingewikkelder in elkaar zit dan bij mannen. Dat moet ook wel; zo moet het er bij een zwangerschap bijvoorbeeld voor zorgen dat je lichaam het kind juist níét afstoot, terwijl het vrouwelijk immuunsysteem in andere gevallen juist sterker moet zijn. Die hyperimmuniteit die voor long covid kan zorgen, is bij vrouwen dus van nature sterker aanwezig. Ook weten we dat vrouwen gemakkelijker virusdeeltjes bij zich kunnen houden in hun darmen.”
“Dat zijn de twee biologische oorzaken, maar er spelen mogelijk ook andere factoren mee. Vrouwen moeten vaak meerdere ballen in de lucht houden – gezin, werk, sporten en ga zo maar door. In principe kunnen vrouwen dus beter multitasken, maar het zijn juist die vrouwen die na een besmetting kunnen instorten. Door de ‘hersenmist’ die bij post-COVID hoort, wordt dat multitasken ze dan lastig gemaakt.”
Hebben mannen en vrouwen ook andere klachten?
“We zien bij vrouwen vaak meerdere klachten tegelijkertijd, en post-COVID lijkt ook langdurige menstruatieklachten te kunnen veroorzaken. Maar er is nog veel onduidelijkheid over. De klachten van long covid lijken bijvoorbeeld erg op die van de overgang. Het is dan niet altijd duidelijk waar de moeheid en het overmatig zweten precies vandaan komen.”
Hoe kunnen vrouwen met long covid beter worden geholpen?
“Er moet vooral meer onderzoek worden gedaan naar vrouwen met long covid, het is een heel belangrijk onderwerp. Momenteel loopt er een aantal onderzoeken, onder meer naar hartvariabiliteit. Dat houdt in dat je hartslag ineens heel snel omhoog gaat, een belangrijke klacht van post-COVID die vooral bij vrouwen voorkomt. Het zou mogelijk ook nuttig kunnen zijn om de corona-nazorg preventief meer op vrouwen te richten.”
Heb jij ook langdurig last van covid-klachten? Bij C-support kun je je aanmelden voor gratis dienstverlening bij medische, psychosociale of werk- en inkomensvragen.
