Hij wás ooit steenrijk, maar nu kun je Hans Zandvliet gerust straatarm noemen. De flippo-zakenman blikt terug op een leven van hoge pieken en diepe dalen in ‘Iedereen had het erover’.
Ondanks alle tegenslagen is en blijft hij optimistisch.
Hij wás ooit steenrijk, maar nu kun je Hans Zandvliet gerust straatarm noemen. De flippo-zakenman blikt terug op een leven van hoge pieken en diepe dalen in ‘Iedereen had het erover’.
Ondanks alle tegenslagen is en blijft hij optimistisch.
Met kindermarketing valt geld te verdienen. Véél geld. Toen ondernemer Hans Zandvliet jaren geleden in het buitenland zag hoe kinderen compleet gek werden van wat bontgekleurde schijfjes, groeide er een plannetje in zijn hoofd. Na een aanloop van wel twee jaar lukte het hem: de flippo was een feit in ons land. Wie een zak chips kocht, kreeg daarbij gratis een soort fiche van karton of kunststof met daarop stripfiguren, voetballers en andere afbeeldingen die kinderen graag verzamelden. Het werd midden jaren negentig zó’n hype dat kinderen elkaar desnoods met geweld beroofden van hun collecties.
Hans Zandvliet werd stinkend rijk dankzij de verzameldrift van de Nederlandse jeugd. Dik dertig miljard schijfjes werden in de loop der jaren verspreid via de supermarkten. De ‘flippo-koning’ verdiende miljoénen en stak zijn geld onder meer in een kast van een huis, zo ongeveer naast onze eigen Willem-Alexander. Het was er altijd feest en Hans genoot van zijn voorspoed.
Maar het tij keerde. De overheid was niet blij met de toename van chipsverkoop onder kinderen, met het risico op obesitas en wilde de flippo’s zelfs verbieden. Hans maakte slechte zakelijke beslissingen, en een nieuwe hype met knikkers gevuld met actiefiguurtjes liep op een fiasco uit: de glazen kralen bleken niet bestand tegen het technische proces dat Hans in gedachten had. En dat terwijl hij de eerste knikker aan zijn ‘buurman’ Willem-Alexander had overhandigd. De villa werd met fors verlies verkocht door de bank en Hans woont nu in een sociale huurwoning van slechts vijftig vierkante meter. Zonder zijn vrouw, want die is ook bij hem weg.
Lees ook
Goed nieuws voor de nineties kids: de Tamagotchi komt terug
Toch blijft Hans optimistisch. Hij heeft een ernstige hartkwaal, maar dat weerhoudt hem er niet van het beste uit zijn huidige leven te halen. Zonder de mooi-weervrienden die afhaakten toen het opeens minder met hem ging. Maar mét een groep tennismaatjes, die hem overhaalden tóch te sporten, ondanks zijn fysieke problemen. Hij is gelukkig, ondanks dat hij geen geld meer heeft. “Ik loop alle bonusaanbiedingen af. Je leert ook weer de mensen kennen. Ik kan mijn vrienden op twee vingers tellen. Maar het enige waar ik spijt van heb, is dat ik geen appeltje voor de dorst heb weggezet.”
Hans’ levensverhaal en vooral de positieve manier hoe hij ermee omgaat, leverde hem veel bewondering op bij de kijkers.
Mijn zoon die alleen de flippos eruit haalde en dat in een tijd toen we nog niet met chemische troep werden vergiftigd dus alle zakken in de kast waren taai 😂😂 #iedereenhadheterover
— Jenny (@Jennydenmark) April 18, 2019
Wat een symphatieke man. Miljoenen kwijtgeraakt maar nog steeds positief. Het tegendeel van Edwin de Roy van Zuydenwijn die geen baantje bij de Mac of iets anders wilt 'omdat hij hoogopgeleid is.' #iedereenhadheterover
— Thoiiss (@ThijsH16) April 18, 2019
Wat een levensverhaal van de bedenker van de Flippo's 😲
En wát een positieve levens instelling 👍👊#iedereenhadheterover #flippo— Lieve Lieke (@lievelieke2) April 18, 2019
Lees ook
Voor wie ze bijna was vergeten: 17 x nostalgie van Flippo’s tot floppydisk
Bekijk het fragment hier:
Kijk de hele aflevering van Iedereen had het erover hier. Kun je het fragment hierboven niet zien: kijk dan hier.