Niks zo gezellig als bij een cutesy spot een koffie of matcha drinken en bijpraten met je bestie, toch? Maar dan sta je nog voor de keuze wat je moet kiezen. Vaak wordt gedacht dat matcha een gezondere optie is. Diëtiste Ellen Lammers vertelt ons of dat daadwerkelijk het geval is.
Matcha vs. koffie: is het écht gezonder? Een diëtiste vertelt het ons
Matcha lovers: houd jullie hart maar vast.
Matcha vs. koffie
Matcha of koffie is vooral een lekkere treat – en het is natuurlijk extra chill als het ook gezond is. Ellen: “Koffie zit eigenlijk in de schijf van vijf, als er geen suiker in zit. Hoe beter de koffie gefilterd is, hoe gezonder. Dan zit er minder cafestol in – een stofje dat cholesterol kan verhogen.” Ook heeft het wat gezondheidsvoordelen. “Zo lijkt het bij vrouwen profijt te hebben tegen diabetes, spijsversteringsstoornissen, een depressie en de ziekte van Parkinson.”
“Influencers beweren vaak dat matcha gezond is. Het is een Japanse thee die vermalen wordt tot poeder. Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat het een positieve werking heeft op het lichaam”, vertelt Ellen. “Ze zeggen vooral dat er veel antioxidanten in zitten, met name L-theanine. Dit beschermt tegen celschade, ondersteuning van het immuunsysteem en versterking van het zenuwstelsel. Maar of het er ook écht in zit, is afhankelijk van de kwaliteit van de matcha.”
Angstig gevoel
In zowel koffie als matcha zit cafeïne – in het eerste net iets meer. Sommigen krijgen door deze stof angstgevoelens, vaak pas bij een grote hoeveelheid. “Dit lijkt bij mannen erger dan bij vrouwen. Het is een stressreactie op de cafeïne. De ene persoon heeft hier meer last van dan de ander.” Maar er is wel een verschil tussen de twee. “Als je de goede matcha hebt, met dus L-theanine, ga je in plaats van snel en hoog – zoals bij koffie, juist wat langzamer en geleidelijker in je energie. Bij koffie is dit effect na één à twee uur al wel voorbij; bij matcha kan het vier tot zes uur duren. Ook krijg je er minder een dip van.”
Kunnen we twee matcha’s mét L-theanine bestellen, please? Helaas gaat dat niet, dus bespaar jezelf een gekke blik van de barista. “Het staat niet op het etiket of het erin zit. Matcha is geen beschermde term, dus iedere vermalen groene thee mag zo genoemd worden.”
Goede matcha?
Om te kijken of je wel de goede matcha drinkt, neemt Ellen ons mee in hoe het wordt gemaakt. “Alle thee komt van dezelfde plant, dus ook matcha. Het gaat er hierbij om dat de plant de laatste vier weken in de schaduw staat, waardoor de fotosynthese stopt (welcome back to een lesje biologie). Dat geeft een zachtere, minder bittere smaak dan andere thee. Ze gebruiken alleen de top van de bladeren. Het proces is heel arbeidsintensief. Daarom kom je soms uit tot een prijs van twintig tot dertig euro voor vijftig gram matcha. In Nederland zien we die prijzen niet veel.”
In winkels of koffietentjes is de matcha vaak sterk verdund of vermengd met andere ingrediënten, volgens Ellen. “Je kan jezelf dus afvragen: drink ik het nog steeds zoals ze in Japan doen? Hoe feller de groene kleur, hoe puurder de matcha is.”
Cultuur
“Het is moeilijk te zeggen of koffie of matcha gezonder is”, concludeert Ellen. “Beide lijken hun eigen positieve effecten en voordelen te hebben. Alleen is het bij matcha afhankelijk van de kwaliteit. Deze kwaliteit voor die prijzen krijgen we waarschijnlijk niet bij het koffietentje op de hoek.”
Ze heeft nog een leuke tip: “Verdiep je een keer in echte matcha, want er zit een hele cultuur omheen. Het gaat om een stukje rust pakken en tijd maken voor die thee. Zo’n matcha to go is eigenlijk al een beetje tegen de matcha-leefstijl in. Het is juist belangrijk dat je lekker gaat zitten en er een mindful momentje van maakt.”
