Eva Julia Manneke (29) schrijft al zes jaar met een ter dood veroordeelde gevangene. Nu gaat zij samen met drie andere vrouwen naar die gevangenis toe om hem en andere gevangenen te ontmoeten voor haar documentaire.
Eva Julia (29) maakt documentaire over schrijven met ter dood veroordeelden: 'Spanning is verslavend'
“Een vrouw is verloofd met een ter dood veroordeelde gevangene, maar heeft hem nog nooit ontmoet. In de documentaire breng ik haar voor het eerst naar hem toe”, vertelt Eva aan LINDA.meiden.
Penvriend
Voor velen is het een onbekende wereld, maar voor Eva niet. “Ik zag Clinton zes jaar geleden in een documentaire over de doodstraf en kreeg medelijden met hem. Daarbij vond ik hem een leuke gast. Ik heb toen impulsief een brief naar hem geschreven, omdat ik hem de ruimte wilde geven om zijn verhaal te doen. Hij zat vast voor twee moorden, maar zei dat hij onschuldig was. Hij intrigeerde mij, maar niet op een romantische manier.”
Het blijkt een stuk spannender te zijn en ze vergeet waarvoor hij vastzit. “Toen besefte ik dat dit iets is waar vrouwen zichzelf in verliezen of in doorslaan. Ik ging op zoek naar vrouwen die hier makkelijk een man zouden kunnen krijgen, om erachter te komen waarom ze dit doen. Zij gaven mij een hele unieke inkijk.”
‘Death Row Angels’
Voor Death Row Angels gaat ze samen met deze vrouwen naar Texas. “Het zijn vrouwen die daar een paar keer per jaar heen vliegen om de gevangene te bezoeken. Zo is een van de vrouwen getrouwd. Een andere vrouw schrijft en bezoekt een stuk of acht mannen, maar is in België getrouwd met een ander.”
Samen bezoeken ze de zwaarbewaakte gevangenis. Dat is het eerste moment dat Eva haar penvriend in levende lijve ontmoet. “Ik was zenuwachtig, maar het ging gemakkelijk. Je zit achter het glas en praat via de telefoon. Het was een leuk gesprek en een aardige jongen, maar het is een hele bizarre omgeving.”
Drijfveer
Tijdens haar bezoek vraagt ze wat de brieven voor de mannen betekenen. “Het is belangrijk. De connecties die ze leggen, houden ze op de been. Tientallen en soms honderden vrouwen schrijven brieven naar gevangenen. Hierdoor blijven ze vechten.”
“Het drijft vrouwen omdat ze helemaal zichzelf kunnen zijn bij zo iemand”, legt Eva uit. “Dat geeft een bepaald gevoel van veiligheid. De mannen geven vaak alles wat ze kunnen geven, want ze hebben ruimte en tijd om dat te doen. Brieven schrijven is een intense vorm van romantiek. Het is intiem om zorgvuldig woorden te kiezen.”
Grenzeloos
Eva’s documentaire heeft haar laten inzien dat liefde grenzeloos is. “Ik moet mijn eigen perspectief op liefde ook verbreden. Daarnaast begrijp ik de vrouwen goed. De spanning van romantiek blijft hoog als je elkaar af en toe ziet achter glas. Dat is verslavend. Ook vallen onzekerheden en trauma’s uit het verleden vaak weg, want daar kijken die mannen niet naar.”
Haar documentaire ‘Death Row Angels’ is nu te bekijken op ‘Amazon Prime Video’.
