We knallen er heel wat veggies in zo tijdens de herfstmaanden, en voor de lekkerste gerechten moet je uiteráárd bij Pien zijn. Ze geeft ons recepten waar zelfs je niet-vega vrienden van zullen smullen.
Van bijzondere pita’s (brakke zondag, let’s go) tot onweerstaanbare chocoladecake. We serveren je de lekkerste recepten van Pien voor LINDA.meiden.
1 Libanees flatbread met halloumi, tzatziki, granaatappel en vijgenjam
Voor 4 stuks (reken 1-2 per persoon):
4 Libanese broden
1 blok halloumi, in plakken
2 el honing
1 el sesamzaad
1 roma-tomaat
1 rode ui
1 tl gedroogde oregano
1 teentje knoflook, fijngesneden
0,5 komkommer
250 g Griekse yoghurt
sap en rasp van 0,5 citroen
pitjes van 1 granaatappel
handjevol verse dille, fijngesneden
4 el (zelfgemaakte) vijgenjam
extra vergine olijfolie
zout, peper
1 Snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten voorzichtig met een lepel. Rasp de komkommer vervolgens. Bestrooi de geraspte komkommer met zout en laat in een vergiet een uur uitlekken. Knijp dan zo veel mogelijk vocht uit de komkommerrasp. Meng dit met de Griekse yoghurt,1 el extra vergine olijfolie, het fijngesneden teentje knoflook en citroenrasp en -sap. Breng op smaak met peper.
2 Meng de plakjes halloumi met de honing en het sesamzaad. Laat even marineren.
3 Snijd de tomaat in blokjes en de rode ui in grove stukken. Meng met een scheutje extra vergine olijfolie en de gedroogde oregano. Zet opzij voor later.
4 Laat een pan goed heet worden. Bak de halloumi in de marinade goudbruin aan beide kanten.
5 Verwarm de Libanese broden. Verdeel wat van de tzatziki over de broden, gevolgd door de plakjes halloumi. Verdeel er de tomatensalade over, gevolgd door de granaatappelpitjes en de vijgenjam. Top af met verse dille.
2 Chocolade-olijfcake met espresso-mascarponecreme
Voor de cake:
3 eieren
150 ml extra vergine olijfolie
130 g Griekse yoghurt
200 g bloem
170 g suiker
2 tl bakpoeder
40 g cacao + extra ter garnering, gezeefd
8 g vanillesuiker
1 tl zout
Voor de espresso-mascarponecrème:
250 g mascarpone
20 ml espresso, afgekoeld
4 g vanillesuiker
merg van 1 vanillestokje
1 Verwarm de oven voor op 160 graden.
2 Begin met de cake: meng alle natte ingrediënten.
3 Mix alle droge ingrediënten en voeg lepel voor lepel toe aan de natte ingrediënten. Mix dit tot een egaal beslag.
4 Stort het beslag in een cakevorm en schuif deze voor circa 60 minuten in de oven, totdat de cake gaar is. Laat de cake vervolgens afkoelen.
5 Maak ondertussen de espresso-mascarponecrème: mix de mascarpone met de espresso, vanillesuiker en vanillemerg.
6 Serveer de cake met de espresso-mascarponecrème en maak af met extra cacaopoeder.
3 Pita kaas deluxe
Voor 2 pita’s:
4 el (zelfgemaakte) verse pesto*
2 pita’s
1 grote bol mozzarella, in plakjes
30 g (baby)spinazie
30 g zongedroogde tomaat, uitgelekt en fijngesneden
Voor de pesto: mix 20 g geroosterde pijnboompitten, 40 g basilicum, 1 teentje knoflook en 30 g Parmezaanse kaas in een vijzel of hakmolen tot een puree. Voeg extra vergine olijfolie beetje bij beetje toe, tot je de gewenste dikte hebt. Breng op smaak met peper en zout.
Voor de pita’s: snijd de pita’s doormidden bijna door, zodat je ‘pockets’ overhoudt. Besmeer de binnenkant van de helften met de pesto. Vul de pita’s voorzichtig met de mozzarella, spinazie en zongedroogde tomaat. Gril beide kanten goudbruin in een grillpan tot de kaas gesmolten is.
