Op visite bij moeders of je beste vriendin? Dan wil je niet met lege handen aankomen. Maar dat boeket of die bos rozen kun je beter even laten. De goedbedoelde bloemen zitten vol met gifstoffen.

Boeketten schadelijker dan gedacht: 'Schikken en snijden laat gifstoffen achter op de huid'
Dat meldt Natuur & Milieu en Pesticide Action Network Nederland (PAN).
Onderzoek snijbloemen
In 2022 en 2025 bleek uit steekproeven naar resten pesticiden op boeketten en snijbloemen van speciaalzaken, supermarkten en online verkooppunten, dat maar liefst dertien boeketten eenenzeventig gifstoffen bevatten. Ruim dertig procent van de stoffen zijn verboden in de Europese Unie, aldus PAN.
Ook de Avans Hogeschool in Breda onderzocht, voor het tv-programma Radar, een verband tussen boeketten en giftige stoffen. “Ik was verbaasd om een ruime hoeveelheid bestrijdingsmiddelen aan te treffen in rozen, lelies, gerbera’s en gemixte boeketten”, aldus biochemicus Jos Brouwers, lector van het lectoraat Analysetechnieken in de Life Sciences bij Avans.
Boeketten vol gifstoffen
Margriet Mantingh, voorzitter van actiegroep PAN, maakt zich grote zorgen. “Het zijn grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen waarmee consumenten ongemerkt in aanraking komen.” Strengere handhaving is niet alleen voor de consument, maar ook voor het personeel en het milieu belangrijk.
“Alleen het snijden en schikken van bloemen op de vaas laat al microgrammen gifstoffen achter op de huid. Dat lijkt misschien niet veel, maar het gaat om actieve stoffen. Niet elk mens is hetzelfde. Het kan best zijn dat sommigen hier slecht op reageren”, aldus Brouwers over de mogelijke schade aan de consument.
‘Groen’ produceren
De oplossing zit ‘m in duurzaam produceren én in een wettelijke maximale grenswaarde voor resten gif op snijbloemen. “Alleen dan zullen er eindelijk controles plaatsvinden”, aldus Berthe Brouwer, programmaleider duurzame landbouw. Zo’n vijfenzestig bloementelers streven ernaar om in 2030 volledig duurzaam te werk te gaan.
Momenteel bestaan er geen strenge wettelijke regels, zoals dat voor groente en fruit wél bestaat. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu staat erbij stil. “We komen later dit jaar met een risicobeoordeling van gewasbeschermingsmiddelen op rozen gekweekt buiten Europa. Daarbij worden de risico’s voor kwekers en consumenten in kaart gebracht.”
