Waarom zelf koken als het ook buiten de deur kan? Monique Duivenbode, getrouwd en moeder van een dochter, gaat elke dag uit eten.
“Alleen op zaterdag, onze traditionele brooddag, wil ik nog wel een gehaktbal bakken”, vertelt Monique aan LINDA.
Elke dag uit eten
“Op het moment dat wij negen jaar geleden verhuisden naar het centrum van Amsterdam, zei ik tegen Marcel: ‘En nu stop ik met koken.’ Ik had het mijn leven lang gedaan en was er klaar mee. Marcel werkt in de bouw en ik in een koffietent, daarnaast ben ik mantelzorger voor mijn moeder en ik pas op mijn kleinzoon. Hier in de binnenstad stikt het op loopafstand van de lekkere restaurants, van pizzeria’s tot grillzaken. Waarom zou ik dan zelf nog in de keuken gaan staan?
Alleen op zaterdag, onze traditionele brooddag, wil ik nog wel een gehaktbal bakken, maar verder komen de pannen niet tevoorschijn. Zo’n vier keer in de week stranden we bij Hap-Hmm. Heerlijk Hollands eten in een huiskamersetting. Ideaal ook, want ik ben dol op spruiten, maar daar moet Marcel niks van hebben.”
Geen gas
“We zijn er meestal rond half zes en blijven hooguit een halfuur, drie kwartier. We zijn geen lange tafelaars. Meestal vragen we of ze het voorgerecht tegelijk met de aardappelen, groenten en het vlees kunn3n brengen; zo kunnen we lekker doorpakken en drinken we thuis koffie. Maar hebben we de tijd, of gaan we er met vrienden zitten, dan bestel ik ook nog mijn lievelingstoetje: oma’s bitterkoekjespudding met slagroom, inclusief krulkoekje.
Veel uit eten gaan klinkt duur, maar zeker als je beiden iets anders wil eten, valt het reuze mee. Hier eet je een gehaktbal met bietjes voor twaalf euro. Daarvoor kun je tegenwoordig amper nog boodschappen doen en dan heb je ook nog geen gas verbruikt.”
Ook Burak gaat elke dag uit eten. Zijn verhaal lees je hier.