Ik twijfel of ik meedoe aan de workshop via mijn werk, iets met leefstijl-verbetering en vitaliteit. Aangezien wij Nederlanders wereldkampioen in (bank)zitten zijn, en dat schadelijk voor je gezondheid is, heb ik behoefte aan tips en tricks. Want ik heb een zittend beroep, helaas.
Gelukkig is er een kennismakingspresentatie, daarna kun je nog beslissen of je het traject vervolgt. Iets met data, vragenlijsten en (medische) fitheidstesten.
Met een man of tien luisteren we naar een sympathieke vrouw, afgevaardigde van het gezondheidsinstituut. Tijdens de presentatie verschijnt een scherm met Erik Scherder waarop we, in het rood, inactieve ‘handelingen’ zoals zitten en slapen zien. Blauw en groen zijn betere activiteiten – denk aan golf, een lange wandeling maken of fietsen.
Mijn blik blijft steken op een rood pictogram: vier voetafdrukken, twee boven, twee onder. Het Netflix-seksicoon. “Hey”, fluister ik tegen een collega terwijl ik ernaar wijs. “Die staan voor seks, toch?” Hij knikt. “Maar hoezo staat dat bij de inactieve dingen?”, fluister ik verder. “Tja”, antwoordt hij. “Dat hangt er, denk ik, vanaf of je boven of onder ligt.” Ik mag hopen dat hij tijdens seks meer doet dan liggen, maar dat terzijde.
Het laat me niet los. Zelfs in een worstcasescenario, even erop kruipen en klaar, zal dat toch iemands hartslag verhogen, of je nu gever of ontvanger bent. En het vrouwelijk orgasme; ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar naarmate ik ouder word, komt er op hoogtepunten juist meer energie bij en vrij.
Ik aarzel erover te beginnen, aangezien het grapgehalte meteen toeneemt – want ja, seks en werk, je kent het wel. “Mevrouw”, vraag ik uiteindelijk toch. “Ik zie dat icoon” en wijs naar de voetzooltjes op het scherm. “Die staat toch voor seks?” Ze knikt.
“Dat vind ik raar, dat het bij inactieve dingen als slaap en zitten zit. Je beweegt toch je hele lichaam?” “Klopt”, zegt ze. “Je moet het zo zien: het is een handeling, maar geen intensieve. Je wordt niet per se vitaler of gezonder als je het vaker doet, zeg maar.” Ik kan de verbazing op het gezicht niet verbergen. Dat meneer Scherder er niet fit van wordt, betekent niet dat anderen er niet in vitaliteit op vooruitgaan…
Ze ziet mijn kritische blik en vertelt verder: “Als in termen van een conditie, je wordt er niet beter of gezonder door.” “Mmm”, zeg ik, want het antwoord is allesbehalve bevredigend. Ik heb geen zin om in discussie te gaan met deze vriendelijke vrouw. Ze ziet eruit alsof ze alle juiste, vitale lichaamsactiviteiten volgt. Daar hoort wat mij betreft ook een levendig seksleven bij, als in: meer dan in poedervorm klaarkomen tijdens de maandelijkse wipbeurt.
Ik denk terug aan de laatste afstandsrelatie die ik had, en dat als we elkaar eindelijk zagen we soms dagenlang het hotel niet uitkwamen. Ik voelde me fit als een hoentje en het uithoudingsvermogen was indrukwekkend groot. Maar niet iedereen wil een intensief seksleven. Of zoals mijn favoriete schrijver Dimitri Verhulst ooit in een interview over de Vijftig Tinten Grijs-hype zei: “Als zo’n boek je opwindt, dan heb je nooit goede seks gehad”. Goed, je doet aannames, maar je weet nooit precies wie er wel of niet een seksschommel op zolder heeft hangen, dus ik houd wijselijk mijn mond.
De presentatie is informatief, ik haal er bruikbare tips uit. Als we het brein bespreken, zien we plaatjes van de prefrontale cortex en het beloningsstelsel. De vrouw vertelt dat iedereen verslavingsgevoelig is, de een sterker dan de ander. Ze loopt een beetje rond en vertelt verder: “Dat kan gokken, eten, sport, drugs of alcohol zijn.” Dan richt ze zich plotseling tot mij, met haar hand mijn kant op en zegt: “Of seks.”
Mijn collega’s barsten allemaal in lachen uit terwijl ze me aankijken. “Bingo” zeg ik, en gooi theatraal mijn armen in de lucht en maak wat obscene gebaren. De toon is gezet. Ik doe mee met het vervolgtraject, puur om van mijn ‘verslaving’ te ‘genezen’. Ik zal vanavond nog even de schommel ophangen.
Het beste van LINDA. direct in je mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
