Een kop koffie is voor velen de perfecte start van de dag. Echt even een moment voor jezelf. Maar gebruik koffie ook eens ín je ontbijt. Ja, echt. Het is heerlijk. Zeker met dit ontbijtrecept.
Is weer eens wat anders.
Pocheren kun je leren
Je kent het waarschijnlijk als ingrediënt in een romige tiramisu, maar koffie kan ook een frisse touch geven aan bijvoorbeeld een hartig ontbijtrecept. En geloof het of niet: dat wil je proberen. We volgen deze keer het ontbijtrecept van niemand minder dan sterrenchef Joris Bijdendijk. Het gerecht? Gepocheerde eieren met serranoham, snacktomaten en koffie vinaigrette. Dat wordt smullen.
Koffiekeuze
Voor dit koffierecept heb je natuurlijk koffie nodig. We kiezen voor dit gerecht voor L’OR Lungo Profondo: een medium gebrande koffie met tonen van chocolade en zoet fruit. De koffiecapsules bevatten donkere fruittonen van pruim en rozijnen en de subtiele noten van geroosterd brood zijn heerlijk in balans met de maple siroop. Perfect voor dit ontbijt dus. Heb je thuis een bonenmachine? Kies dan voor L’OR Crema Classique: een medium gebrande koffie. Een ronde smaak met warme en nootachtige tonen van versgebakken brood. Wederom heerlijk in balans met de zoete, rokerige tonen van de maple siroop.
Aan de slag. Wil je het hele recept zien? Kijk dan hier voor de kookvideo van sterrenchef Joris Bijdendijk. De stappen vind je overigens ook in de tekst onder de foto.
Stap 1 – Koffie vinaigrette
De eerste stap is gelijk lekker makkelijk. Houden we van. Meng 200 milliliter koffie met 60 gram maple siroop en kook het in tot een stroop. Dan heb je heerlijke koffie maple vinaigrette. Gauw door naar stap twee.
Stap 2 – Pocheren maar
Zet voor het pocheren van je eieren een pan op met twee liter water. Voeg dan 30 gram zout en 20 milliliter azijn toe. Maak met een garde een kolkje in het hete water. Breek een kakelvers ei in een kopje en laat het langzaam in het water zakken. Herhaal dit met de andere eieren in dezelfde pan. Na drie tot vijf minuten zijn de eieren gaar. Haal ze voorzichtig uit het water en dep ze droog met keukenpapier. Kind kan de was doen.
Stap 3 – Mooi opgemaakt, is niet lelijk
Schenk de koffie vinaigrette eerst op het bord. Maak het lekker artistiek. Leef je uit. Snij vervolgens 100 gram snacktomaten door de helft en leg op het bord met daarop 40 gram serranoham per persoon met wat slablaadjes. Daarop komt dan het gepocheerde ei. Smakelijk eten.