Tygo & Eva: 'Gezonde baby's zijn geen garantie voor geluk'

Dubbelinterview

Tygo & Eva: 'Gezonde baby's zijn geen garantie voor geluk'

Je leven leiden zoals jíj dat wilt: voor acteur Tygo Gernandt (50) is dat volkomen vanzelfsprekend, maar voor presentatrice Eva Eikhout (28) allesbehalve. “Jij bepaalt elke ochtend zelf hoeveel boter je op je brood smeert, maar ik ben daarvoor afhankelijk van mijn zorgverleners.”

TYGO: EIGENLIJK IS HET IDIOOT DAT WE ‘OP JE GEZONDHEID’ zeggen tijdens het proosten. Alcohol is in Nederland een belangrijke oorzaak van vroegtijdig overlijden, toch kun je het op elke hoek van de straat krijgen. Zelf heb ik trouwens nooit alcohol in huis.
Eva: “Waarom niet?”
Tygo: Ik ben mijn hele leven al best verslavingsgevoelig. Roken, drinken, blowen – en toen ik achttien was ook een jaar cocaïne. Bij ons thuis was alcohol normaal: mijn vader dronk altijd biertjes, mijn moeder wijn. En er stonden glaasjes met sigaretten erin op tafel.
Eva: “Bij mijn ouders ook, vertelden ze laatst. Absurd.”
Tygo: Wij reden met z’n vieren naar Zuid-Frankrijk, de ramen van de auto dicht. Mijn moeder rookte shag, mijn vader een pijp. Drink jij alcohol?
Eva: “Zeker. Alleen heb ik sinds een jaar last van extreme black-outs. Omdat ik klein ben, word ik sneller dronken, maar ik weet niet waardoor die black-outs ontstaan. Laatst kwam ik om half tien binnen op een feest waar champagne werd gedronken. Vanaf elf uur weet ik niets meer. Ik werd wakker in mijn eigen bed, maar had geen idee hoe ik daar ben gekomen.”
Tygo: Dat klinkt niet goed. Aangeschoten zijn is gezellig, maar dronken worden is gewoon echt niet leuk.
Eva: “Het is zelfs een keer gebeurd dat ik wakker werd naast mijn vriend én dat we sex hadden gehad, maar dat ik er niks meer van wist.”
Tygo: Dat is wel heftig.
Eva: “En eng. Voor hetzelfde geld lag ik naast iemand die ik niet kende. Dus ik overweeg inmiddels om gewoon een jaar te stoppen met alcohol. Het brengt me niks. En eigenlijk vind ik een Ice Tea Green lekkerder dan een glas wijn.”
Tygo: Sinds ik stopte met blowen, drink ik toch weer af en toe een paar drankjes, omdat ik even de scherpe randjes eraf wil. Zeker na een lange werkdag heb ik dat soms nodig. Maar het wordt er niet per se gezelliger door, ofzo. Ik vind echt dat de overheid er ook een rol in heeft om te zorgen dat mensen minder gaan drinken. Stel dat er maar één verkooppunt in het hele land zou zijn, dan denk ik dat driekwart van de mensen meteen stopt. Maar ja, er zit zo’n groot verdienmodel achter.