Eetleven

Oos Kesbeke: ‘Van poeha hou ik niet’

Augurkenkoning Oos Kesbeke (67) houdt van goed eten, maar dat hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. “Lunchen is voor mij: een boterham pakken, vlees ertussen, dichtklappen en door.”

Eet je zelf ooit nog een augurk? “Wat dacht jij, van de week nog. Mijn vriendin had Surinaams gekookt en daar hoort natuurlijk een plakkie zuur bij. Dan haal ik een pot van beneden. Trouwens, onze kimchi is er ook lekker bij.”
Let je op je gezondheid? “Ik heb me er wel in verdiept. Melk drink ik bijvoorbeeld nooit, dat is slecht voor je. Een mens heeft maar tot een bepaalde leeftijd stofjes in z’n lichaam om melk af te breken, daarna niet meer.”
Dus nooit ’s ochtends een romige cappuccino? “Nee. ’s Ochtends drink ik een of twee stevige, zwarte bakkies om wakker te worden, daarna ga ik naar beneden om een rondje door de zaak te maken. Ik zeg iedereen gedag en zet ondertussen, waar nodig, de puntjes op de i.”

Noem eens zo’n puntje? “Geregeld proeven. Vooral in de azijnstraat is dat heel belangrijk. Er hangt ook een bord met ‘verplicht proeven’.”
Op welk moment krijg je trek in iets? “Tegen een uur of twaalf, maar het is vaak zo druk dat ik vergeet te eten. Lunchen is voor mij: de kantine in lopen, smakelijk eten zeggen, een boterham pakken, oude kaas of vlees ertussen, dichtklappen en door. Ik ga d’r niet bij zitten.”
Je werknemers mogen wel rustig schaften? “Ja, dat moet. Even afleiding, even ouwehoeren met elkaar. Ik vind het ontzettend belangrijk dat onze jongens goed eten, dus wij verzorgen elke dag de lunch. Vers brood, vlees-waren van slagerij Louman. We hebben er zelfs een keer een diëtiste op losgelaten om te kijken of het wel gezond is wat we ze voorschotelen. Ze raadde bepaalde worstsoorten af: te vet. Die hebben we van het lijstje geschrapt.”

TRENDING