Lavinia

Interview

Lavinia

Van muzikaal talent met vlechtjes in heur haar tot powerharpist met het lijf van een professioneel sporter: Lavinia Meijer (40) speelt al ruim 25 jaar de grootste zalen plat.

Mijn stijl “Met mijn muziek begeef ik me graag buiten de gebaande paden, maar ik zou willen dat ik ook wat gewaagder durfde te zijn in mijn kledingkeuze. Vaak kies ik voor zwart of een donkerblauwe spijkerbroek van American Eagle. Een vrij bescheiden, klassiek casual-achtige stijl. Heel Hollands eigenlijk: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.”
Fit girl “Hardlopen is voor mij de ideale manier om in vorm te blijven. Harp spelen is erg fysiek: op de snaren staat een paar honderd kilo spanning, het instrument zelf weegt ruim veertig kilo. Ik heb meegedaan aan een onderzoek van het wetenschappelijke tv-programma Pavlov; daarin werd bewezen dat de belasting van een musicus gelijk staat aan die van een professionele sprinter.”
Schoon zweten “Ik gebruik geen deodorant, heb het gevoel dat ik daar juist van ga stinken. Het schijnt dat meer Aziaten dat zo voelen. Nu zweet ik wel, maar je ruikt het niet. Ik gebruik ook niet altijd parfum, maar met het flesje Hugo Boss Femme dat ik van een vriendin cadeau kreeg, was ik wel heel blij. Die geur heeft een mooie balans tussen frisse fruitigheid en zachtheid.”

‘door Iggy Pop
ben ik me op het
podium stoerder
gaan kleden’

Schattig “Ik was pas dertien jaar toen ik al meedeed aan concoursen. Destijds zag ik er echt uit als zo’n jong talent: een schattig klassiek jurkje aan en vlechten in mijn haar. Door samen te werken met sterren als Iggy Pop, Philip Glass en Laurie Anderson ben ik me op het podium stoerder gaan kleden. Een leren broek met een asymmetrische top, bijvoorbeeld.”
Genderneutraal “Sneakers draag ik niet, ik heb laatst heel fijne Clarks gekocht. Ik noem ze mijn genderneutrale schoenen. Ze zijn netjes, zwart en vrij mannelijk, maar dragen juist licht en comfortabel. Komt goed uit: ik wandel veel.”
Make Up Not War “Tijdens een benefietconcert voor War Child ontmoette ik Ellis Faas, de inmiddels overleden beroemde make up artist. Zij deed daar de ‘Make Up Not War’-campagne. Omdat mijn ogen niet-westers zijn, willen visagistes soms krampachtig arcadebogen maken die ik niet heb. Ellis gaf me een oogschaduwpen in een warme taupekleur waarmee ik ze alsnog kan creëren, maar dan op een subtiele manier. Sindsdien gebruik ik die dagelijks.”
Meest blij “Ik vind het leuk dat ik kuiltjes in mijn wangen heb.”
Minder blij “Ik schaamde me vroeger voor mijn O-benen. Door het hardlopen zijn mijn kuiten steviger geworden en zie je dat gelukkig minder.”
Hooggehakt “Als twaalfjarige ruilde ik mijn kleine harpje al in voor een grote pedaalharp. Ik kon alleen nog amper bij de zeven pedalen. Op aanraden van een docente ging mijn moeder toen voor me op zoek naar hakken in maat 34. Ze vond ze bij Jan Jansen. Sindsdien draag ik hakken tijdens het spelen. Ik kán het ook op platte schoenen, maar op een hak voel ik me completer.”

Million dollar tip “Zo’n masker in de vorm van een gezicht. Als je dat opplakt, ben je net een monstertje. Maar na twintig minuten is je huid weer helemaal gehydrateerd.”
Plastisch fantastisch “In mijn geboorteland Zuid-Korea is beauty heel belangrijk. Als ik daar ben, voel ik me altijd een beetje geïntimideerd door de enorme focus op uiterlijk. De cosmetica is er van hoge kwaliteit, maar niet duur, dus heel Azië koopt in Korea. En je hebt er straten vol plastische chirurgen. Een man vroeg mij eens hoe oud ik was. ‘Dertig’, zei ik, waarop hij antwoordde: ‘Je ziet er wel oud uit voor je leeftijd.’ Vervolgens gaf-ie me het visitekaartje van zijn cosmetische kliniek. Dat zou je in Nederland niet snel meemaken, toch?”
Duurste aankoop “Outfits voor mijn concerten. Laatst kocht ik een jurk van Jan Taminiau. En voor de promotie van mijn ep Summer droeg ik een creatie van Iris van Herpen. Echt prachtig, maar helaas moest-ie na de fotoshoot weer terug naar haar atelier.”
Snap ik niet “Als je één tas hebt, waarom zou je er dan nog een paar willen? Voortdurend je spullen van de ene naar de andere tas overdoen lijkt me ook zo’n gedoe.”
Solotour “Ik heb afgelopen jaar opgetreden in Amerika, Italië, Duitsland en Hongkong. In 2024 tour ik waarschijnlijk een maand door de VS. Eenzaam voel ik me niet snel; ik kan mezelf prima vermaken, al geeft teruggaan naar Nederland wel een gevoel van thuiskomen.”
Lingerie “Vind ik niet zo belangrijk. Als ik iets heb dat goed zit, koop ik gewoon de keer erna hetzelfde setje. Meestal bij Hunkemöller.”

‘ik ga nooit naar
dezelfde kapper; als
het misgaat, groeit
het wel weer aan’

De liefde “Onlangs heb ik een nieuwe liefde ontmoet. Voor het eerst ben ik gevallen voor iemand die ook musicus is. Zal je altijd zien dat iemand op je pad komt juist als je er niet naar op zoek bent.”
Lekker nonchalant “Veel vrouwen hebben een vaste kapper; ik ga juist vaak in het buitenland naar een wildvreemde kapper. Als het echt misgaat, groeit het vanzelf wel weer aan of uit, toch?”
Verlegen “Ik was als kind heel verlegen, maar de harp heeft me daaroverheen geholpen. Doordat ik vaker ging optreden en op een gegeven moment wel móést praten, heb ik mezelf erin getraind daar minder bang voor te zijn. Alleen al omdat ik wilde dat meer mensen de harpmuziek leerden kennen. Als bonus ben ik ook minder onzeker geworden.”
Blijven smeren “Een vriendin van me was vroeger scheikundige en reisde de wereld over om mensen uit de beautywereld te leren hoe ze hun eigen cosmetica kunnen maken. Wat ze mij altijd voorhoudt is dat je voor je huid eigenlijk niet meer nodig hebt dan een goede moisturizing crème. Zolang het maar voedt, zit je goed.”

BEAUTYNEEDS

Femme by Hugo Boss “Een parfum dat zowel fruitig als zacht is.” Baylis & Harding Goodness Body Wash Lemongrass & Ginger “Net ontdekt. Ik ben dol op gember en limoen.” L’Oréal Elvive Extraordinary Oil “Gaat na het wassen in mijn haar.” MAC Studio Fix Powder NC40 “Poeder en foundation ineen. Heel fijn: het werkt zowel met podium- als daglicht.” Lancôme Nutrix Nourishing and Soothing Rich Cream “Een alleskunner. Doet het ook heerlijk als nachtcrème.” Ellis Faas Creamy Eyes E105 Deep Warm Taupe “Gebruik ik dagelijks.” Kneipp Body Crème Silky Secret “Comfortfood voor mijn lijf.”

CV

Lavinia Meijer GEBOREN op 12 februari 1983 in Bucheon, Zuid-Korea IS harpiste WON twee Edisons en twee platina platen WERKTE MET sterren als Iggy Pop, Philip Glass, Ludovico Einaudi NIEUWSTE ALBUM Winter WOONT in Amsterdam INSTA @laviniameijer