Skip de pakjes en zakjes, dit jaar koken we tijdens de feestdagen alles zelf. Met deze vier recepten van chef-kok Jamie Oliver (49) steel je gegarandeerd de show.
GA JE UITPAKKEN MET KERST, JAMIE? “Mijn vrouw Jools en ik vieren het met onze vijf kinderen, mijn ouders, mijn zus met haar man en drie kinderen en de twee zussen van Jools en hun aanhang. We zitten met minstens 25 mensen aan tafel, dus er moet flink gekookt worden. Ik begin al een paar weken van tevoren met het prepareren van de basissaus. Voor de gein heb ik ooit 12 december tot National Get Ahead Gravy Day gedoopt, intussen doen over de hele wereld miljoenen mensen met me mee. Ik kan het niet genoeg benadrukken: een goede basissaus is het allerbelangrijkste onderdeel van een geslaagd kerstdiner.”
Wil je het recept van de basissaus prijsgeven? “Neem een grote ovenschaal, doe daar gesneden selderijstengels, wortels, uien, salie, laurier, rozemarijn, fijngesneden bacon en platgeslagen kippenvleugels in. Voeg er peper, zout en wat steranijs aan toe. Zet het dertig minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Haal de schaal eruit, plet alle ingrediënten, voeg er vier eetlepels bloem aan toe, en twee liter water. Roer alles door elkaar en laat nog eens twintig minuten pruttelen in de oven. Haal het vlees dan van de vleugels en zeef alle ingrediënten. Nu heb je de beste basissaus die er bestaat. Als je die op de grote dag gebruikt om je saus mee af te maken – eentje die is ontstaan na het roosteren van je kalkoen of welk groot vlees dan ook – kan er niks meer misgaan. Mijn grootste nachtmerrie is toch wel dat ik op de grote dag te weinig saus heb voor mijn gasten. Verder maak ik van tevoren ook de basis voor de zoete baksels en voor een aantal spannende cocktails. Vervolgens gooi ik alles in de vriezer. Geen stress.”
Ben je nog druk op de dag voor kerst? “The fun starts op kerstavond, dan maak ik alle groenten klaar, ik kook de aardappelen, schud ze op met wat eendenvet, olijfolie, rozemarijn en knoflook, zodat ik ze de volgende dag zo de oven in kan schuiven. En ik vul mijn gevogelte. Voor veel mensen is kalkoen het spektakelstuk van kerst, maar in Engeland is dat van origine gans. Ik zet ze allebei op tafel.”
Exclusief voor
LINDA.abonnees
- Lees LINDA.magazine online
- Aangevuld met exclusieve interviews en verhalen
- Toegang tot exclusieve kortingen en winacties
- Maandelijks opzegbaar