Claude Kiambe: ‘Ik ben benieuwd naar het leven in de stad. Een eigen huis, met eigen borden'

Interview

Claude Kiambe: ‘Ik ben benieuwd naar het leven in de stad. Een eigen huis, met eigen borden'

Als kind vluchtte hij met zijn familie vanuit Congo naar Nederland. Inmiddels scoort Claude Kiambe (20) hit na hit. Maar na een show rijdt hij gewoon weer naar zijn moeder in Enkhuizen.

“HOE WAS JE WEEKEND, CLAUDE?
“Eh, wel goed, hoezo?”
Volgens mij had je het eerste concert van je eigen clubtournee. Best bijzonder, toch?
“Ja, natuurlijk. Het was overweldigend, zo’n eerste keer dat een hele zaal daar voor jou staat. Er waren zelfs mensen speciaal voor het concert overgekomen vanuit Amerika – zo graag wilden ze erbij zijn.”

Kun je nog een beetje bijbenen wat er allemaal gebeurt?
“Het is veel en ik realiseer me wel dat dit niet iedereen overkomt. Het is bizar, vooral omdat het allemaal zo snel is gegaan. In 2022 kreeg ik een contract bij een platenmaatschappij en bracht ik mijn eerste nummer uit: Ladada (Mon Dernier Mot). Ik was daarvoor al wel met muziek bezig, maakte demo’s, maar tussendoor ging ik naar school en werkte ik in een restaurant in Enkhuizen, waar ik woon. Ik had ook niet verwacht dat dit mijn nieuwe werk zou worden. Ik had plezier met het schrijven, dingen opnemen in de studio, maar het was toch nog bijzaak. Zelfs toen dat nummer uitkwam, planden we alles om school heen. Tot dat het echt niet meer kon. Gelukkig maar, want ik vond die opleiding hotelmanagement helemaal niet leuk. Wel grappig: op de dag dat ik me daar uitschreef, werd Ladada voor het eerst op de radio gedraaid. Ik zat in de auto met een klasgenoot, we hadden 538 op staan en ze begonnen over een nieuwe Nederlandse artiest. O wacht, ze hebben het over mij. Op dat moment voelde ik voor het eerst dat dit wel eens een ding zou kunnen worden.”