Mom to be Jet van Nieuwkerk (30) vindt koken en eten het aller belangrijkste en leukste wat er is. Vanaf 5 mei komt Jet daarom met een dagelijks kookprogramma op Net5 ‘Wat eten we?’

Jet van Nieuwkerk krijgt dagelijks kookprogramma én wordt moeder
Koolhydraat craving
Als klein meisje assisteerde Jet haar moeder en oma al in de keuken. “Koken en eten is in mijn familie altijd ontzettend belangrijk. Het is een moment van samenkomen, praten maar vooral genieten. Mijn moeder kookt elke dag vers en zeker een paar per week uit een kookboek. Ze probeert altijd weer nieuwe gerechten uit.”
Wat eten we?
“Geen toefjes, kleine hapjes, moeilijke combinaties of andere poespas voor mij. Ik wil zien wat er op mijn bord ligt. Hoe simpeler, hoe lekkerder.” Dat geldt ook voor haar dagelijkse kookprogramma ‘Wat eten we?’ waarin Jet eenvoudige gerechten – we hebben het immers allemaal druk – maakt waar de hele familie van geniet. “Ik kook met minder dan acht ingrediënten, waarvan je de helft waarschijnlijk al in je voorraadkast hebt staan. Hiermee wil ik de kijker laten zien dat je met een makkelijk recept heel eenvoudig een voedzame maaltijd op tafel kan zetten. Daarnaast hoop ik dat de kijker getriggerd wordt om eens een keer iets anders te eten, in plaats van de standaard zes gerechten die per huishouden worden gemaakt.”
Ook heeft Jet aan de voorbereidingen gedacht. “Om het allemaal nog eenvoudiger te maken, staat het boodschappenlijstje voor de volgende dag al online zodat de kijker voldoende tijd heeft om het koken voor te kunnen bereiden.”
Het lievelingsrecept van Jet? “Pff, dat vind ik een hele lastige. Maar als ik dan íets moet kiezen, is het denk ik melanzane. Dat is een lasagne zonder pasta bladen.” Al geldt dat niet voor de aflopen drie maanden. “Mijn vriend en ik zijn dolgelukkig, want ik ben 17 weken zwanger van een gezond kind. Echt één groot feest. Voorafgaand aan mijn zwangerschap dacht ik nog niet toe te zullen geven aan cravings. Ik wilde goed en voedzaam eten voor de baby, maar daar is niets van overgebleven. Het is bizar om te merken hoe mijn smaak, zeker in het eerste trimester, is veranderd. Ik had een mega koolhydraat craving, waardoor ik groente volledig links liet liggen. De eerste drie maanden heb ik dan ook pizza’s, pasta’s en tosti’s gegeten alsof mijn leven ervan af hing.”
https://www.instagram.com/p/B_hQG2LHWlI/
Welk ingrediënt onderschatten mensen in de keuken?
“Goede olijfolie en citroen. De schil van citroen of limoen – het liefst geraspt -doet wonderen over een pasta, melanzane, vis of vlees, maar ook in je ontbijt. Een kleine toevoeging met een groots effect.”
Lees ook
LINDA. proeft ‘De krat’: 3x gezonde gerechten waar je blij van wordt
Jet heeft ook een tip voor de niet-keukenprins(es) onder ons, die wel enige ambitie heeft. “Begin met eetclubjes, zodat je wordt uitgedaagd om je best te doen. In deze tijd is dat misschien wat lastiger, maar je zou eventueel voor een groep vrienden kunnen koken, vervolgens je kookkunsten langs brengen en deze met elkaar voor de Zoom opeten. Koop ook een simpel kookboek en ga daar eens mee aan de slag. Zorg tot slot ook voor goede messen en investeer in goede pannen – goedkoop is zeker in het geval van pannen vaak duurkoop. Een goede pan heb je immers voor het leven.”
Als we Jet vragen of ze zich verheugt om met haar kind, moeder en oma achter de pannen te staan, antwoordt ze enthousiast.”Hoe jonger, hoe beter! Ik kijk er nu al naar uit.”
Voor dit seizoen Wat Eten We? hebben Net5, Jumbo en LINDA.nl de handen ineen geslagen om daarmee nog meer inspiratie voor een heerlijke maaltijd te kunnen bieden.
Uitzending: vanaf dinsdag 5 mei dagelijks rond 17.10 uur bij Net5, op Jumbo.com, LINDA.nl en altijd op KIJK.nl.