Een op de twintig jonge tieners slikt wekelijks melatonine om beter te kunnen slapen. Je kunt het zonder recept bij de drogist krijgen, maar pas op: volgens onderzoekers kan het slaapproblemen juist verergeren.
Vijf procent jonge tieners slikt melatonine om te slapen, tast mogelijk biologische klok aan
Dat melden onderzoekers van het Erasmus MC tegen het AD.
Doorslapen met melatonine
Uit hun onderzoek onder 871 kinderen met een gemiddelde leeftijd van elf jaar, blijkt dat vijf procent van de jongeren geregeld melatonine slikt. Dat is een slaaphormoon dat het lichaam zelf aanmaakt. Het wordt geproduceerd in de hersenen en geeft het lichaam ’s avonds een seintje dat we naar bed moeten. Ouders denken zo van een slechte slaper, een doorslaper te kunnen maken.
Meer onderzoek nodig
Maar het gebruik van melatonine is niet zonder gevaar, zegt slaaponderzoeker en promovendus Elize Koopman-Verhoeff tegen het AD. “We weten namelijk niet of melatonine op lange termijn schadelijke effecten kan hebben op kinderen. Daar is eerst meer onderzoek voor nodig.” Daarnaast worden de pillen nu vaak ingenomen zonder advies over dosering en tijdstip van toedoening. De onderzoekers raden aan om eerst naar een arts te gaan.
Lees ook
Steeds meer tieners kampen met slaapproblemen door laat gebruik mobiel
Biologische klok
Daarnaast kun je de biologische klok van slag brengen. De melatonine die je lichaam zelf aanmaakt is ’s ochtends uit je lichaam, maar als de melatonine uit het pilletje nog niet is afgebroken, denkt het lichaam dat het nog nacht is. Volgens onderzoeker Eus van Someren werkt het dan averechts. “Het kind slaapt juist later in.” Overigens kan melatonine wel een positieve werking hebben bij kinderen met ADHD of autisme, zegt Koopman-Verhoeff. Ze zijn vaak ’s nachts actief, en worden vaker wakker.
Nachtje slecht slapen is oké
Een nachtje slecht slapen kan volgens Koopman-Verhoeff ook echt geen kwaad. “Zo’n nacht hebben we allemaal wel eens. Grijp niet gelijk naar de melatoninepilletjes.” Een vaste bedtijd helpt, zegt ze tegen het AD. Een elfjarige heeft bijvoorbeeld tien à elf uur slaap nodig. Hou kinderen daarnaast voor het slapen gaan weg bij felle lichtbronnen zoals beeldschermen en nachtlampjes. Dat remt de natuurlijke aanmaak van melatonine.