Dit leidde tot grote onrust binnen het CDA. “Nu dit stuk en een deel van mijn scherpe visie op straat ligt, is het voor mij nog moeilijker geworden om binnen het CDA te blijven functioneren”, schrijft hij.
Omtzigt zit momenteel ziek thuis vanwege een burn-out, maar wil na zijn herstel terugkeren als onafhankelijk Kamerlid. Hij heeft nog geen besluit genomen hoe hij verder zijn “politieke toekomst” gaat vormgeven.
De memo was bedoeld voor de commissie-Spies, die onderzoek doet naar de mislukte verkiezingscampagne van de christendemocraten, maar lekte afgelopen donderdag uit. Omtzigt schrijft niet te weten hoe het stuk is uitgelekt. Hij vindt dan ook dat de notitie intern had moeten blijven, “om juist daar een inhoudelijke discussie te kunnen voeren en noodzakelijke vragen te stellen”.
Omtzigts echtgenoot Ayfer Koç blijft nog wel lid van het CDA en fractievoorzitter voor de partij in Enschede. Wel schrijft ze op Twitter “alle begrip en volledige steun” te hebben voor zijn besluit om de partij te verlaten.
Koç blijft aan bij het CDA omdat ze naar eigen zeggen haar “christendemocratische waarden met veel passie en plezier nog steeds kan verwezenlijken”. Eerder sprak ze zich nog fel uit voor haar man. Zo reageerde ze op Twitter boos toen bleek dat in de uitgelekte aantekeningen van verkenner Kajsa Ollongren de zin ‘positie Omtzigt: functie elders’ stond.
CDA-leider Wopke Hoekstra en partijvoorzitter Marnix van Rij zijn “ontzettend teleurgesteld en geschrokken” van Omtzigt vertrek. Ze schrijven in een gezamenlijke verklaring op Twitter dat ze hadden gehoopt op een andere uitkomst.
“We hebben met elkaar er alles aan proberen te doen dit moment te voorkomen”, schrijven ze. Ze noemen het “zeer beschadigend” dat de interne notitie van Omtzigt, waarin hij hard uithaalt naar de partij, op straat is komen te liggen. “Het doet ons als partij veel pijn dat het op deze manier tot een einde moet komen.” Ze respecteren Omtzigts besluit en wensen hem een spoedig herstel van zijn burn-out.
Omtzigt zit sinds 2003 met een kleine onderbreking voor het CDA in de Tweede Kamer. Als hij verder gaat als onafhankelijk Kamerlid zal het CDA bij zijn terugkeer in de Kamer teruggaan van vijftien naar veertien zetels. Ook zit er vanaf dan een recordaantal van negentien partijen in de Tweede Kamer.
Het kritische Kamerlid is vaker in botsing gekomen met zijn partij. Omtzigt was een drijvende kracht achter het blootleggen van de toeslagenaffaire, en dat werd hem in kabinetskringen niet altijd in dank afgenomen. En in 2012 zette de CDA-top Omtzigt in eerste instantie niet op de kandidatenlijst. Na protest vanuit de partij kwam hij op een onverkiesbare 39e plaats terecht. Uiteindelijk slaagde Omtzigt erin met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer te komen.