De vertrouwelijke notulen van de ministerraad over de toeslagenaffaire worden maandag openbaar gemaakt. Dat maakt demissionair premier Rutte vrijdag bekend.
Het is een unaniem en “uitzonderlijk” besluit van het kabinet, zegt Rutte.
De vertrouwelijke notulen van de ministerraad over de toeslagenaffaire worden maandag openbaar gemaakt. Dat maakt demissionair premier Rutte vrijdag bekend.
Het is een unaniem en “uitzonderlijk” besluit van het kabinet, zegt Rutte.
De openbaring van de notulen is een reactie op een verzoek uit de Tweede Kamer. Die wilde opheldering over de berichten van RTL Nieuws die stelden dat het kabinet in 2019 bewust informatie over de toeslagenaffaire had achtergehouden.
RTL baseerde deze uitspraak op bronnen “die toegang hebben tot de notulen van de ministerraad”. Ook daaruit zou blijken dat ministers klaagden over ‘lastige’ Kamerleden, onder wie CDA’er Pieter Omtzigt. Nu wil de hele Kamer opheldering over de situatie en vindt een deel dat de notulen openbaar moeten worden.
Lees ook
Rutte ontkent dat kabinet bewust informatie achterhield over toeslagenaffaire
Het feit dat de inhoud van de notulen van de ministerraad straks openbaar zijn, is heel uniek. Ze blijven in principe twintig jaar geheim, maar het kabinet kan wel ontheffing verlenen. Maandag staat er een extra ministerraad gepland en daarna worden de stukken openbaar.
Rutte laat weten dat er niets “onoorbaars of verkeerds” is gebeurd in het overleg. “Het gaat niet om politieke toedekking”, aldus de demissionair premier.
De toeslagenaffaire was in januari de reden voor de val van het kabinet. In het begin van de formatie lekte de toenmalige verkenners een notitie over Omtzigt: ‘positie Omtzigt, functie elders‘. Toen bleek dat Rutte zelf achter deze notitie zat, leidde dat tot een langslepend verkenningsdebat. Uiteindelijk werd er een motie van afkeuring ingediend tegen Rutte.
Lees ook
Slachtoffers toeslagenaffaire eisen in brandbrief dat Rutte opstapt
Informateur Tjeenk Willink heeft twee keer met alle fractievoorzitters gepraat over wat de volgende stap moet zijn. Als het goed is brengt hij volgende week verslag uit aan de Tweede Kamer. Willink moest onderzoeken of er “voldoende vertrouwen tussen partijen bestaat of weer kan ontstaan om een breed gedragen weg uit de ontstane impasse te vinden”.
Vanwege de verse commotie over de toeslagenaffaire en het debat dat volgende week gehouden wordt, bestaat de kans dat de informateur zijn verslag uitstelt.