Vlees is nauwelijks weg te denken uit onze samenleving. Kees Tol en Edsilia Rombley zijn er ook dol op, maar hoe (on)gezond is vlees nou eigenlijk?
Naar het antwoord hoeven we gelukkig niet zelf te zoeken, want dat doet het duo voor ons in de tweede aflevering van Over Gewicht.
Professor in 'Over Gewicht': 'Bewerkt vlees verhoogt de kans op darmkanker'
Vlees, vis en vega
Edsilia is op z’n tijd ook echt dol op vlees. Maar een plofkip of koe die nooit het daglicht heeft gezien, is niet aan haar besteed. Daarom kiest ze vaak voor biologisch vlees. Dat zou gezonder zijn. Biologische varkensboer Kees Schepens legt het haar tijdens een bezoek aan zijn stal uit: “Je voelt je er sneller door verzadigd. Als je naar dat gevoel luistert, blijf je slanker. Daarnaast is het vlees wat duurder, waardoor je er minder van koopt.”
Om te checken of wat de boer zegt wel klopt, belt Kees met een voedingswetenschapper. “Is biologisch vlees beter?”, valt hij met de deur in huis. “Ik denk dat er veel redenen zijn om voor biologisch vlees te kiezen, maar als we puur kijken naar wat erin zit, dan zijn de verschillen tussen vleessoorten veel groter dan tussen wel of niet biologisch. Wil je echt gezonder leven, dan kan je beter kijken naar wat je eet. Kip is slanker dan een worst.”
Kankerverwekkend
Naast de vraag of vlees goed voor de lijn is, of niet, ligt het dierlijke product ook steeds meer onder vuur omdat het kankerverwekkend zou zijn. Daar wil Edsilia alles over weten, dus gaat ze langs bij professor voeding en ziekte Ellen Kampman. “Vlees is gezond, als je er goed mee omgaat. Je moet het niet op te hoge temperatuur braden, want dan komen er kankerverwekkende stoffen in. Je kan vlees beter sudderen, zoals onze grootmoeders doen. Langzaam stoven is gezonder dan op hoog vuur bakken.”
Het is volgens de professor ook raadzaam variatie aan te brengen in het eten van vlees. “Eet niet iedere dag bewerkt vlees. Het vele zout is niet alleen slecht voor je bloeddruk, het bevat ook heemijzer. Dat laat kankerverwekkende stoffen achter in je darm. Je mag heus wel een keer een boterham met salami of gebraden kip eten, maar niet iedere dag. Dat verhoogt de kans op darmkanker.”
Vega
In vlees en vis zitten dus echt wel goede voedingsstoffen. Maar wat nou als je vegetarisch wil eten? Hoe kom je dan aan eiwitten of ijzer? Vegandiëtist Michelle Bisschops vertelt Kees Tol er alles over. “Ik kan je vleesvervangers afraden. Die zijn helaas niet zo gezond. Er zit vaak veel vet en zout in. Vervang vlees door bijvoorbeeld peulvruchten, granen of bladgroente. Daar zitten alle benodigde eiwitten en ijzers in.”
Over Gewicht is vanaf woensdag 30 maart om 20.30 uur wekelijks te zien bij Net5 en op KIJK.nl, Powered by LINDA..
