Half september hield een ‘spirituele organisatie’ een seance op een Amersfoortse begraafplaats. Het is voor nabestaanden nog altijd onduidelijk wat er precies is gebeurd. Daarom doen zij nu aangifte.
Nabestaanden doen aangifte na geheimzinnige seance bij kindergraven in Amersfoort
“Ik wil weten welke organisatie dit was”, zegt nabestaande Floor Drost tegen Hart van Nederland.
Kort geding
Twee maanden geleden hield een onbekende organisatie een bijeenkomst op de begraafplaats Rusthof. Daarbij werden geesten spiritueel opgeroepen bij kindergraven. De gemeente en de begraafplaats gaven daarvoor hun toestemming. Floor klaagt nu met zijn vrouw Radia de organisatie en de directeur van de begraafplaats aan.
Het gaat Floor en Radia niet eens om de specifieke namen. “Ik hoef geen namen en rugnummers. Stel dat het bij wijze van spreken het RIVM is, dan weet ik al genoeg. Dan hoef ik niet te weten dat het Jaap van Dissel was”, zo legt Floor uit.
Seance
Het gaat het stel vooral om de organisatie die de bijeenkomst hield. Het gaat sinds de gebeurtenis namelijk niet goed met Radia. Ze is in behandeling bij een psychiater en kan amper slapen. “In geestenbezweringen heb je verschillende gradaties”, legt Floor uit. “Ik wil weten op welk niveau zich dit heeft afgespeeld. Mijn vrouw gaat er echt aan onderdoor.”
De gemeente Amersfoort laat echter niks los over de organisatie. “We wachten het kort geding af”, reageert een woordvoerder. De gemeente is wel van plan om de Nationale Ombudsman onderzoek te laten doen. Maar de nabestaanden vinden dat niet genoeg.
Aangifte
Een groep van twintig tot vijfentwintig personen heeft inmiddels dan ook aangifte gedaan tegen de groep die de seance uitvoerde en de directeur van de begraafplaats. Die aangifte staat los van het kort geding.
De groep wordt vertegenwoordigd door advocaat Jan Visscher. Hij legt uit waarom de nabestaanden hebben besloten naar de politie te stappen. “Er is iets gebeurd wat heel diep ingrijpt bij deze mensen. Maar ze weten nog steeds niet wat er heeft plaatsgevonden. Dit moet consequenties hebben. Het is een vorm van grafschennis.”
Camerabeelden
De zaak kwam aan het licht toen iemand een camera vond, met daarop beelden van de seance. Maar de Ombudsman is niet gemachtigd de beelden te vorderen. Het Openbaar Ministerie mag daarentegen de beelden wel opeisen. “Ook dat is een reden van de aangifte”, legt Visscher uit.
Floor en Radia zijn ten einde raad en hopen dat het kort geding snel leidt tot duidelijkheid over het wat er zich heeft afgespeeld op de begraafplaats. “Ik zie dit als een ultieme poging. Een noodsprong. We willen het gewoon weten.”
