Documentairemaker Kelly Klingenberg praat in ‘Op1’ samen met haar zussen Laura en Kirsten openhartig over hun leven als kind van een verslaafde vader.

Zussen vertellen over hun verslaafde vader: 'Best lang alleen de lieve kant willen zien'
Vijf jaar na zijn overlijden maakt Kelly de documentaire Alleen met Jenever over hun vader. Het brengt de zussen dichter bij elkaar.
‘Weten wie hij echt was’
Met de documentaire gaat Kelly op zoek naar antwoorden. Haar vader was verslaafd aan alcohol. “Ik wilde vooral weten wie hij nou echt was”, vertelt ze Op1-presentator Carrie ten Napel.
“Ik liep in een gesprek met mijn moeder vast omdat zij heel erg praatte over de man waar zij verliefd op is geworden. Maar ik had het heel erg over de man die mij behoorlijk had belast in mijn jeugd met al zijn problematiek”, legt Kelly uit. “Ik snapte niet wat zij aan het vertellen was en zij snapte mij niet.”
Oogkleppen
Zussen Laura en Kirsten werkten ook mee aan de documentaire. “Het is een proces geweest waar we – gelukkig – vanaf het begin af aan in mee zijn genomen”, vertelt Kirsten. “Het begon als podcast-idee en rolde uit tot documentaire.”
Aan de Op1-tafel delen de zussen kwetsbaar hun ervaringen uit hun leven met een verslaafde vader. “Ik heb best lang alleen maar de lieve kant willen zien, toch een beetje ‘het oogkleppen ophebben”, deelt Laura. “Je wordt heel vergevingsgezind naar iemand die het je eigenlijk heel moeilijk maakt”, vult Kelly haar zusje aan.
Rolverdeling thuis
De documentairemaker is zich als oudste al vroeg bewust van het gedrag van haar alcoholische vader. Terwijl zij met haar moeder de problemen bespreekt worden de twee jongste zussen wat meer uit de wind gehouden. “Zij heeft echt de instanties moeten bellen”, vertelt Laura.
Tijdens het maakproces is het emotioneel voor de zussen om zo diep te duiken in het verleden met hun vader. Niet eerder waren ze zo open naar elkaar toe over de verslaving en het effect daarvan op hun leven.
“We hebben ons bewust een tijd lang gefocust op de mooie dingen, omdat we zijn herinnering niet kapot wilden maken”, legt Kirsten uit. “We praten nu over de lelijke dingen, die we een tijd lang aan de kant hebben geschoven. Ik denk dat dat ons sterker heeft gemaakt.”
Cadeau
Op de vraag van Ten Napel of ze heeft gevonden wat ze zocht, reageert de documentairemaker instemmend. “Ik hoop dat het voor m’n zusjes ook het geval is.”
Door de documentaire is het beeld van haar vader als de man die haar met zijn alcoholisme heeft belast tijdens haar jeugd, meer gelaagd.
“Ik heb als cadeau heel veel verschillende versies van hem gekregen”, vertelt Kelly. “De versie waar m’n moeder verliefd op is geworden, het jongetje dat m’n oma heeft grootgebracht, de student die met een vriend op de hooizolder heeft geslapen. Mijn eigen negatieve herinneringen en ervaringen zijn in balans.”

Het fragment terugzien? Dat kan hier.