Het is natuurlijk vriendelijk voor de portemonnee als je voor je fles wijn maar 3,50 euro hoeft af te rekenen bij de kassa. Maar achter die kleine prijs zitten grote consequenties.
De échte prijs van die goedkope fles wijn in het schap? 'Medewerkers worden de dood in gejaagd'
Volgens KRO-NCRV programma De Prijsknaller blijkt: wie goedkoop wijn wil drinken, laat iemand anders de prijs ervoor betalen.
Parkinson
Wie goedkoop wijn wil produceren, heeft grote oogsten nodig. Daarom wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van kunstmest en pesticiden. Op die manier wordt er voorkomen dat de oogst, ook in een moeilijk jaar, niet verloren gaat.
Maar die pesticiden hebben een enorm effect op zowel druif als mens. “Medewerkers worden ziek gemaakt en de dood in gejaagd”, vertelt activiste Valérie Murat aan presentator Eva Cleven. “Je ziet veel kanker of zenuwaandoeningen als Parkinson.”
Door langdurige blootstelling aan pesticide groeit het aantal Parkinson gevallen in de wijnbouw hard. De ziekte is zelfs zo’n groot probleem onder werknemers, dat de Franse overheid de aandoening heeft bestempeld als beroepsziekte. Sinds 2012 krijgt iedereen met de diagnose daarom een uitkering.
Rotzooi
Hoewel het gebruik en gevaar van pesticiden niet onbekend is, blijft er een binnen ons land een grote vraag bestaan naar die goedkope flessen wijn. “De consument heeft daar ook een fantastische rol in”, zegt wetenschapper aan de Wageningen Universiteit Violette Geisser gefrustreerd. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit een land heb gezien waar bij elke supermarkt staat: wij zijn de goedkoopste.”
Ook biologische wijnboer Thierry Valette is stomverbaasd als Cleven hem de prijs van de goedkoopste wijn in het schap vertelt. “Je maakt geen natuurlijke wijn voor 3,50. Daar moet je enorm veel rotzooi in stoppen. Doe mij dan maar liever een biertje”, aldus de wijnboer.
Het fragment terugkijken? Dat kan hier.